Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Люк Скайуокър или надеждата за Доброто

[post-views]
Люк Скайуокър или надеждата за Доброто

Star_wars_1„Междузвезвездни войни: Възходът на Скайуокър” е вече на екран
Сагата на Скайуокър приключва с 9-и епизод на „Междузвездни войни”. За съжаление на огромния брой почитатели на поредицата.  Космическата приказка, създадена от Джордж Лукас, започнала „преди много години в една далечна галактика…”, е историята на момчето Люк, което става джедай, като се изправя срещу Империята в името на доброто. Историята за Доброто и Злото, както и за рицарите, които  застават на страната на Доброто, е на финала си с премиерата на „Междузвездни войни” – 9-и епизод, на 20 декември. Цели поколения зрители очакват  един от най-разпознаваемите филмови герои  в историята на киното – Люк Скайуокър. Лицето на актьора Марк Хамил е нещо повече от филмов образ, той е символ на Доброто.  Но „Дисни”, купили правата върху поредицата от Лукас, приключват логично тази история. Засега.
През 1977-а, когато е създадено началото на поредицата, Люк започва своето пътешествие като приключение, търсейки себе си и превръщайки се след много трудности в защитник на слабите, в рицар на Доброто. Така пред очите ни младият мъж става могъщ воин. Проста история, която се превръща в мит за поколения зрители.  Джедаите олицетворяват доброто, а ситските лордове – злото, но именно те владеят Силата и притежават светлинни мечове. Пред  Люк стои предизвикателството да овладее древното джедайско изкуство. 
Всеки  поне веднъж (а повечето млади зрители – и многократно) са преживявали мига, когато Люк научава, че е син на ситския лорд Дарт Вейдър. Когото на финала обаче успява да се върне от Тъмната страна с помощта му да победи Императора и да се превърне в легенда в идващите времена за добрите в Галактиката.
В новата трилогия на „Дисни” обаче (последна от  поредицата) Люк е представен  като старец, който захвърля светлинния си меч, както видяхме в „Междузвездни войни: Последните джедаи”… Което разочарова зрителите, заради което и 9-ият епизод ще е предизвикателство за екипа на „Дисни” – да намери начин да върне в последния епизод пожертвалия се героично в предишния Скайуокър. Но това наистина си е грижа на творческия екип. За нас остава изненадата от епизод  9: „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър”. Надеждата е в професионализма на режисьора Дж. Ейбрамс. Композитор на всеки филм от сагата е наистина големият Джон Уилямс” – от „Нова надежда” през 1977-а досега. Които зрители се сетиха да поглеждат и към афиша на Софийската филхармония, през седмицата вече са чули музиката към сериите на филма, дирижирани от страшния й фен, самият директор на първия ни оркестър маестро Найден Тодоров. 
За нас остава преживяването от срещата с любимите актьори – на първо място с Марк Хамил като Люк Скайуокър. Макар и три трилогии да не стигат да съпреживяваме отново и отново победата на Доброто като надежда за справедливост в Галактиката, а защо не и тук, на Земята…

Най-ново

Единична публикация

Избрани