Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Свръхзвуковият ракетен комплекс „Авангард“ застъпи на бойно дежурство в Русия

[post-views]

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace PlanРуският военен министър Сергей Шойгу е доложил на руския държавен глава Владимир Путин, че първият полк, въоръжен с най-новия ракетен комплекс със стратегическо предназначение със свръхзвукова плъзгаща се крилата бойна глава „Авангард“, е застъпил на бойно дежурство, съобщават руските медии.

Тази седмица Шойгу заяви по време на заседание в Министерството на отбраната, че през следващата година руските стратегически ракетни сили ще получат 22 пускови установки с ракети „Ярс“ и „Авангард“.

Путин представи ракетния комплекс „Авангард“ заедно с други най-нови руски оръжейни системи по време на речта си пред Федералното събрание (двете камари на руския парламент) през миналата година. По този начин Русия се превърна в единствената страна в света, която официално е съобщила, че разполага с хиперзвуково оръжие.

Ракетата „Авангард“ е способна да лети в плътните слоеве на атмосферата с междуконтинентален обхват на действие със скорост, превиващата скоростта на звука с повече от 20 пъти. Когато се придвижва към целта, плъзгащият се крилат блок извършва така нареченото дълбоко маневриране – както странично, на няколко хиляди километра, така и на височина. Това го прави абсолютно неуязвим за всяка система за противовъздушна и противоракетна отбрана, хвалят се руските военни.

Източник: News.bg

Най-ново

Виж още

Избрани