Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новата австрийска коалиция стана повод за противоречиви коментари

[post-views]
Президентът на Австрия запълни овакантените министерски постове от крайната десница

austriaГолямата вътрешнополитическа новина беше съобщена буквално в първите часове на новата година. Двете преговарящи партии – Австрийската народна партия /АНП/ и Партията на зелените, обявиха, че ще управляват в коалиция. Съставът й вече е фиксиран с малки изключения. Днес ще бъде представен коалиционния пакт, наброяващ 300 страници. Тази нощ са били прецизирани последните му формулировки.
Както коментира днес в. „Курир“, от изборите на 29 септември до полагането на клетва на новия кабинет, което вероятно ще стане на 7 януари, ще изминат сто дни, които бяха нужни на двете партии да се опознаят, да се сближат, да преговарят и да сключат пакт, който да издържи пет години. Това между другото се случи за последен път в периода 2008-2013 г., когато управляваше коалицията на Австрийската социалдемократическа партия и АНП, добавя вестникът.
АНП и Зелените са две партии, които освен че отбелязаха изборен плюс, нямат нищо общо, така че всъщност сформирането на ново правителство стана много бързо, коментират наблюдатели. Въпреки големите различия, резултатът е отличен, постигнат с много взаимно уважение, обобщи Себастиан Курц. Преодоляването на трудностите Вернер Коглер описа като изграждане на мостове и премахване на препятствията от респект към демокрацията.
Сформирането на правителство е трудна вътрешнопартийна задача: АНП, която със своя дясноконсервативен курс управляваше чудесно с Австрийската партия на свободата /АПС/, трябва да се пренастрои за управление с новия ляв коалиционен партньор. Според политическите наблюдатели за Курц управлението в коалиция с Партията на зелените ще е по-трудно, отколкото с АПС. Защо не е продължила старата коалиция Курц обясни с факта, че АПС не е възприела изборните резултати като вот за водене на коалиционни преговори и това е определило решението на АНП да се обърне към Партията на зелените.
Основни акценти в програмата ще бъдат борбата срещу климатичните промени и опазването на границите, коментират осведомени източници. Вернер Коглер заяви, че Австрия трябва да стане една от водещите европейски страни в борбата с климатичните промени. Втората важна за Партията на зелените тема е борбата с бедността сред децата и възрастните. Курц на свой ред заяви, че остава на позициите си за борба с политическия ислям и нелегалната миграция, както и за данъчни облекчения. Според Австрийското радио в пакта е вписана и целта да се постигне нулев бюджетен дефицит, като същевременно се осигурят инвестиции за борба с промените на климата. Много вероятно е да бъдат включени и допълнителни финансови семейни облекчения, както и определяне на минимална работна заплата.
АНП получава десет министерства и един държавен секретар, Партията на зелените – четири министерства и един държавен секретар. Вече са известни почти всички имена в кабинета.
Офицално пактът ще бъде представен още днес, като преди това двамата партийни лидери ще бъдат приети от президента Александър Ван дер Белен. Следва одобрението на коалиционния документ и на министерския състав от конгреса на Партията на зелените, както предвижда партийния статут. Това ще стане в събота и ако конгресът одобри решенията, правителството ще положи клетва веднага след това – във вторник, на 7 януари, тъй като понеделник е почивен ден в Австрия.
Не закъсяха реакциите на опозиционните партии. Шефката на Австрийската социалдемократическа паартия Памела Ренди Вагнер изрази задоволство, че най-после се е стигнало до споразумение. То трябва да се преценява по това дали ще се подобри животът на австрийските граждани и дали ще се зааздрави социалното единство. В съобщение за печата тя изказа недоволство, че отново са разделени ресорът на трудовия пазар и социалният ресор.
Шефът на АПС Норберт Хофер обвини АНП, че не е зачела своето предизборно обещание и е вкарала Австрия в ляво управление. Той отхвърли твърдението на Курц, че АПС не е разчела изборните загуби като вот за коалиционни преговори.
„След първия проучвателен разговор между мен и Курц беше набелязано да имаме разговор в по-разширен състав. Курц обаче реши по-късно да води сондажни разговори само с Партията на зелените“, каза той.
Партията НЕОС изказа критиката, че за АНП и Партията на зелените „очевидно имената са по-важни от съдържанието“. Както заяви генералният секретар на НЕОС Ник Дониг, „хората очакваха повече подробности по същество“ . Той постави искането договарящите се страни да представят бързо съдържанието на пакта, за да може той да бъде оценен с „конструктивно-критичен поглед“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани