Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алекс Лазаров избухна в тандем с Григор Димитров и подчини Великобритания!

[post-views]
Алекс Лазаров избухна в тандем с Григор Димитров и подчини Великобритания!

Team-Bulgaria-Media-Day-ATP-Cup-2020Григор Димитров и Александър Лазаров донесоха първата победа на България на ATP Cup! Играещият ни капитан и третият ни най-добър състезател спечелиха решителния мач на двойки срещу Великобритания, отразявайки два мачбола и надигравайки изненадващо опитните Джейми Мъри и Джо Салисбъри със 7-6(5) 6-7(2) [11-9]. По този начин нашият състав затвори серията с успех от 2-1.

Двубоят продължи до 02:30 ч. след полунощ местно време, но феновете с български знамена по трибуните подкрепяха до край състава ни. Григор и Алекс изиграха първия си мач като тандем, но показаха разбирателство на много високо ниво, отработиха няколко комбинации, впечатлиха с представянето си срещу опитните британци, а Лазаров се представи на най-високо равнище. Той завърши и последната точка, за да се превърне в големия герой за нашия отбор.

В първия дуел от серията Димитър Кузманов изигра много равностоен сблъсък срещу 370 позиции по-напред класирания Камерън Нори и дори не бе далеч от победата, но отстъпи с 2-6 6-3 2-6. След това Григор Димитров даде официален старт на новия си сезон с победа с 2-6 6-4 6-1 срещу Даниел Еванс, за да изравни резултата при 1-1.

Играещият ни капитан първоначално бе избрал двойката Александър Лазаров/Адриан Андреев да се изправи срещу Джейми Мъри и Джо Салисбъри, но след успеха си над първата ракета на британците взе решение да излезе на корта с третия ни най-добър състезател и да опита да донесе успех на страната ни в серията.

В другата серия от нашата група Белгия надигра Молдова с 3-0 и поведе в потока. За нашия състав предстои двубой с молдовците, който е от 01:00 ч. българско време на 4 срещу 5 януари (събота срещу неделя). Два дни след това срещаме Давид Гофен и съотборниците му.

И двете двойки взеха първите си подавания. От основно значение бе добрият начален удар на Григор Димитров, както и три добри волета, две от които изпълнени от Алекс Лазаров.

Григор направи страхотен ретур на сервис на Салисбъри, а веднага след това същото стори и Лазаров, за да може България да поведе с 30-0 от посрещане в третия гейм. Третата ни ракета се справи добре и на мрежата, а нашият състав стигна до три поредни точки за пробив. Британците обаче се справиха и удължиха аванса си – 2-1.

Лазаров показа стабилен сервис, но британците поведоха с 40-15 след минаващ удар на Салисбъри. Смач на Григор обаче изравни резултата, а третата ни ракета принуди съперниците да сгрешат воле за 2-2.

В седмия гейм последваха нови два уинъра от ретур за българите, които показаха добър синхрон помежду си и поведоха с 30-0. Сервисът на Салисбъри обаче се оказа трудно предизвикателство пред Григор и Алекс и те не успяха да пробият.

Бившият №3 допусна двойна грешка, когато сервираше за да може тимът ни да остане в сета. Въпреки това се активизира и показа солидна игра на мрежата, а България изравни за 5-5. Лазаров за пореден път показа добрия си сервис по диагонала, а Григор завърши поредното воле на мрежата, като това стана отработена комбинация на българския тандем. С два аса пък третата ни ракета вкара частта в тайбрек.

Алекс записа поредната директна точка от сервис в тайбрека, а воле на Григор намери линията. Веднага след това британците сгрешиха на мрежата и изостанаха с 3-5 точки. Опонентите ни обаче върнаха мини пробива на начален удар на Димитров. Това все пак не повлия на капитана на България, който ни гарантира сетбол. Бившият №3 изигра и минаващ удар по правата, за да донесе предимство в частите – 7-6(5).

Комуникацията в българския тим продължи да бъде на високо ниво – двамата играеха стабилно на мрежата, показаха и умения в защита, за да не позволят на съперника да се откъсне още напред. Британците обаче бяха безкомпромисни в собствените си подавания във втората част. Те печелеха много по-лесно сервис геймовете си в сравнение с първия сет и бяха все по-близо до връщане на паритета.

Алекс Лазаров показа чудесна реакция в гейма, в който Джейми Мъри сервираше за спечелване на частта, а след двойна грешка на британеца тандемът ни получи златен шанс – 30-30. Първият сервис на Мъри не попадна в полето, а третата ни ракета завърши на мрежата, за да даде на състава ни два брейкбола. Отново Лазаров бе перфектен и със своите форхенди изравни за 5-5.

Българите започнаха да се забавляват на корта – Алекс завърши на мрежата, Григор материализира слайс бекхенд по правата, вкара и солиден сервис, за да може тимът ни да поведе с 6-5.

Мъри и Салисбъри започнаха тайбрека с мини пробив след ретур уинър, а после поведоха с 3-0 заради блестящата игра на мрежата на Джейми. Британците удължиха серията си и не оставиха шансове на отбора ни – 6-7(2).

Стигна се до шампионски тайбрек, в който Григор и Лазаров започнаха с мини пробив след минаващ удар на Димитров по диагонала, но британците бързо успяха да го върнат. При 2-3 капитанът ни допусна двойна грешка, но веднага се реабилитира с успешен минаващ удар.

Въпреки това британците направиха още един мини пробив и поведоха със 7-4, а след това завършиха двубоя с победа при 10- в решителния тайбрек. Лазаров игра превъзходно при 7-8, но Мъри и Салисбъри стигнаха до два мачбола. Григор отрази първия с ретур уинър от бекхенд,  а Лазаров завърши смач и изравни за 9-9.

Източник: TennisKafe.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани