Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войската напълни столицата с изкуство и блясък

[post-views]
Войската напълни столицата с изкуство и блясък

1Официални гости на събитието в една от най-престижните софийски концертни зали бяха президентът и вицепрезидентът на България – Румен Радев и Илияна Йотова, генерали и офицери от БА, много граждани. 
Мероприятието беше с подкрепата на Столична община и Софийската филхармония. Главен диригент на събитието беше подполковник Ради Радев, а на някои от изпълненията гост диригенти бяха бивши главни диригенти, под чиято палка са работили гвардейските ни музиканти. 
Сред различните творби се откроиха „България 1300“ по музика на Николай Братанов, „На Дунава“ по музиката на подполковник Ради Радев, „Пиринска рапсодия“ по музика на Жул Леви, „Български войници“ по музика на подполковник Ради Радев и текст – Марио Лалчев, и др. Особено настроение създаде по традиция и „Хоп-троп“ по музика на Атанас Бояджиев, а също и изпълнението на цигулка на младия талант Александър Зайрянов, както и Петър Ралчев – акордеон. 
Събитието в зала „България“ беше особено вълнуващо, защото последното изпълнение беше дирижирано от най-младия „диригент“ в гвардейския оркестър – Пресиян. Тригодишното момченце буквално възпламени публиката, която го аплодира бурно и с този тържествен момент завърши празникът по случай 140-годишнината от създаването на Гвардейския представителен духов оркестър. 
Ден по-рано Гвардейският оркестър и камерен оркестър от студенти от Музикалната академия свириха на традиционния Коледен офицерски бал в Централния военен клуб в София. Събитието беше с благотворителна цел – събираха се средства за деца на загинали военнослужещи.
IMG_0593„Това събитие, освен че е възраждане на една традиция от времето на славната Българска армия, е и едно събитие, което се превърна в част от културния живот на България. Ние се събираме не толкова, за да отбележим настъпващите празници, колкото да отворим сърцата си към децата и роднините на нашите колеги, военни и цивилни служители на Министерството на отбраната, които загубиха живота си, изпълнявайки своята мисия, изпълнявайки своя дълг към България в защитата на нейната териториална цялост и нейния суверенитет“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по откриването на офицерския бал в София. 
„Акцентът за Въоръжените сили беше заложен за 2019 г. съобразно утвърден от правителството план за достигане на 2% от БВП за разходи за отбрана. Приоритетите ни бяха свързани с модернизацията на армията, превъоръжаването и дефицитите от личен състав“, посочи в словото си началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. 
Първият офицерски бал у нас е организиран от княз Александър Батенберг. Традицията продължава до 1944 г., когато е прекъсната, защото е приемана като буржоазна проява. През 2014 г. балът отново беше възстановен и се превърна в едно от водещите културни събития на столицата ни. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани