Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В служба на армията и Бога

[post-views]
В служба  на армията  и Бога

DSC07796Свещеник 
Милен Недев е подполковник 
от запаса, 23 години е заемал длъжности
във военни формирования и е участвал в двете тежки мисии в Камбоджа

Интересен и пълноценен е животът на председателя на Църковното настоятелство на храм „Свети Архангел Михаил” в Асеновград свещеник Милен Недев. И ако трябва да се опише с няколко думи, то той е – в служба на армията и Бога. 
Завършил е Висшето военно училище в Шумен през 1979 г. Започнал е офицерската си кариера като командир на взвод ПТУРС в Противотанковия полк на 2-ра армия. Преместен е в Школата за запасни офицери, където е до 1988 г. След това продължава службата си в батарея за разузнаване и управление в 4-ти артилерийски полк в Асеновград. Участва в двете тежки мисии в Камбоджа през 1992–1993 г. – в първата е взводен командир, а във втората е заместник-командир на 5-а пехотна рота. След завръщането си е началник на служба „Артилерийско въоръжение” в 25-а авиационна база „Чешнегирово”. От 1996 г. до 2002 г. е помощник-началник в отделение „Авиационно артилирейско въоръжение” в щаба на корпус „Тактическа авиация” в Пловдив и там приключва военната си кариера. 
Мисли ли още за годините си в армията? „Понякога си спомням моменти от военната служба в Сухопътните войски, във ВВС, от мисията в Камбоджа, Сините каски… Армията ми е дала много, защото е култивирала у мен дисциплина, отговорност и това ми помага да служа отговорно и като свещенослужител”, казва свещеник Милен.
Определя мисията в Камбоджа като интересна и… с много неуредици. Като първа за нашата армия е липсвал опит, но при ротацията нещата са се подобрили. Обстановката е била сложна, тъй като в страната дълги години се е водила гражданска война. Трябвало е да се подготви основата за провеждането на нормални демократични избори, да се извърши преброяване на  населението, да се издадат документи, да се разоръжат враждуващите групировки. Но отец Милен заключава, че българският войник винаги е показвал своята храброст, контингентът ни в Камбоджа е проявил чувството си за отговорност и достойно е изпълнил поставените му задачи.
След като се е уволнил от армията през 2002 г., Милен Недев кандидатства в Духовната семинария в София и я завършва след две години. Назначен е за свещеник по църковната администрация в Пловдивска митрополия. 
След кончината на митрополит Арсений е поел енорията в с. Кадиево, а след това и енорията в с. Цалапица. Сега е председател на църковното настоятелство
на храм „Свети Архангел Михаил” в Асеновград, чийто строеж продължи дълги години. Първата копка е направена от митрополит Арсений и Негово Величество цар Симеон II през 1996 г. След това настъпва период на застой, като църквата е само на ниво крипта параклис. DSC07804
„След 2002 г. започна по-усилен строеж. Параклисът на Всички български светии бе завършен и в него започнаха богослужения. По този начин се набираха средства и се подпомагаше строежът на основния храм. Много голяма помощ ни оказваха дарители и спонсори не само от Асеновград
но и от Пловдив, от чужбина, от Гърция, българи от Канада… Стана един храм, на който вярващите се възхищават от неговото благолепие. Изографисахме купола с помощта на Пловдивската митрополия. И на 30 октомври 2016 г. беше извършено освещаване на храма от патриарх Неофит в присъствието на Негово Величество Симеон II и премиера Бойко Борисов”, разказва отец Милен Недев. В строителството той е натрупал опит от извършените основни ремонти на храмовете в селските енории в Кадиево и Цалапица.
Миряните харесват храм „Свети Архангел Михаил” и идват с голямо желание. „А това е едно удовлетворение, че нашият труд е оценен. Освен това предвиждаме в двора на храма да изградим прицърковна сграда с помещения за свещеника, за гости, трапезария, неделно училище. Освен това ще бъде изграден и параклис на „Свети Серафим Сваровски” в двора на църквата”, допълва отец Милен.
Той подчертава заслугата на църковната настоятелка Николинка Игнатова за благолепието на този храм. Тя е инициаторка за строежа му и е намерила много дарители и спонсори. 
Възстановила е също 14 параклиса в околността
които са били полуразрушени или напълно разрушени. И сега продължава да работи, макар и в напреднала възраст. Готова е книгата й за тези параклиси, които е възстановила, и ще издаде книга за историята на храм „Свети Архангел Михаил”.
В края на разговора ни отец Милен Недев напомня, че  помощ за построяването на храма са оказвали командванията на 4-ти артилерийски полк и 110-и логистичен полк, на които е изключително благодарен.  Командирите на тези формирования, заключава той, са православни християни, силно вярващи и те виждат връзката между армията и църквата като неразривна. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани