Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Григор възкръсна, сломи Евънс и донесе първа победа за България

[post-views]
Димитров и Рубльов отново не можаха да се справят с шампионите в Синсинати

GRIGOR DIMITROVИграещият капитан – Григор Димитров постигна първа победа за отбора на България срещу Даниел Евънс от Великобритания от група „С“ на АТП къп. По-рано през деня Великобритания поведе с 1:0, след като Камерън Нори сломи съпротивата на Димитър Кузманов с 2:6, 6:3, 2:6.

Григор започна уверено първото си подаване в мача, дръпвайки с 30:0. 2 поредни непредизвикани грешки обаче изравниха бързо резултата на таблото. След форхенд по правата в ъгъла обаче Григор излезе на мрежата завърши безпогрешно. Геймът бе затворен без проблем, след като Гришо натисна съперника на бекхенда и това доведе до грешка – 1:0.

Две бързи акции на мрежата позволиха на британеца да изгради аванс от 30:0. Евънс пласира дълбока топка след дълго разиграване, което изтласка нашият представител назад и сгреши – 40:0. Устремът продължи и геймът бе безметежно затворен.

Хасковлията бързо поведе с 30:0 след сгрешен бекхенд на Евънс и точка на мрежата от Григор. Екстремен обратен удар в мрежата обаче доведе до 30:15. Последва невърнат сервис и 40:15. Това обаче не краят на гейма. Григор вкара хубав сервис и излезе на мрежата, но Даниел Евънс го контрира за 40:30. Пресилен форхенд направи резултата 40 равни. Нов отличен сервис за Гришо, но плиткият ретур го принуди да излезе на мрежата, където обаче сгреши форхенда. След продължително разиграване, Евънс показа по-стабилна игра от дъното на корта и принуди българина да изпрати бекхенда си в аут.

Липсата на ритъм продължи и в този гейм, след като Евънс изкова бърза преднина от 40:0 след ас. Прибързан форхенд след сервиса обаче направи 40:15. Слайс ретур принуди британеца да навлезе в корта и изпрати топката в аут. Все пак 42-ия в световната ранглиста удържа и затвори гейма за 1:3.

Нервната игра на българина отявлено се забелязва и този гейм след 2 поредни непредизвикани грешки. При третата точка той все пак разходи добре опонента по корта за 15:30. При следващото разиграване Евънс имаше инициативата, но избърза с форхенд по правата и намери мрежата – 30 равни. Плитък форхенд от българска страна прикани съперника на мрежата и Григор прати топката далеч в аут за 30:40. Краят на гейма завърши по кошмарен начин – с двойна грешка и пасив от 1:4.

Димитров започна отлично следващия гейм след бърз ретур по правата, след които Евънс не успя да прехвърли мрежката. Нова скоростна атака, този път на мрежата позволи на нашенеца да поведе с 0:30. След рисково излизане на мрежата британецът успя трудно, но успешно да спечели точката за 15:30. Следващото му излизане на мрежата обаче се оказа фатално, тъй като прати форхенда си в мрежата. Отчаянието му доведе до сервис-мрежа, което бе усетено от съперника и българският представител върна единия пробив с минаващ удар по правата от форхенд за 2:4.

Двамата си размениха по 1 точка в началото на седмия гейм. Непостоянната игра с крака накара Григор да прати форхенда си по диагонала с малко в аут. Нова неточност от силния му удар пратиха топката в мрежата и 15:40. Първата бе спасена след страхотна акция първо с удар по правата, а след това излизане на мрежата. Следващото воле обаче не бе така акурантно и Евънс поведе с 2:5.

Сервирайки за сета, втората ракета на Великобритания започна устремно с три бързи точки и 40:0. По-консистентната игра на Дан Евънс му донесоха успеха в първия сет с изключителен сервис в последния гейм – 2:6.

Първият гейм от втората част започна позитивно след изпълнение на втори сервис и успешно излизане на мрежата. Рутинна грешка на Григор обаче направи резултата 15 равни. Последва двойна грешка и 15:30. Търпеливо следващо разиграване на топката доведе до печеливш удар от форхенд и 30 равни. Нашият представител най-сетне постигна първия си ас, а впоследствие затвори и гейма за 1:0.

Евънс отговори с бързо 30:0, но третата точка бе на сметката на съперника му след сбъркан форхенд в аут. Плитък ретур на българина позволиха на опонента му да навлезе в корта и да завърши по обратния диагонал за 40:15. Григор взе рано топката след второто подаване на британеца и направи уинър от бекхенд. Все пак 42-ия в световната ранглиста си помогна чрез сервиса и изравни за 1:1.

Липсата на постоянство при хасковлията отново е на показ и в този гейм. Все пак той стигна до 40:30 и гейм след 2 равенства преди това – 2:1.

Увереността у британеца струи от всяко негово движение. След 23 разменени удара той завърши по правата с печеливш удар, въпреки отличната защита на Гришо. Нашето момче все пак заслужи следващата точка за 15 равни. Сбъркан слайс бекхенд в мрежата изведе по-ниско ранкирания играч напред – 30:15. Отличният сервис и последвалия плитък ретур на Григор позволиха на Евънс да вкара мощен форхенд по диагонала, който нашият представител не съумя да отрази – 40:15. Отново обаче Григор отговори на предизвикателството забивайки уинър по обратния диагонал от форхенд. След дълга размяна на бекхенди, този на островитянина се пропука – 40 равни. Следващото разиграване предложи още от същото, но с разменен успех – предимство за сервиращия. Великобритания изравни геймовете след точен първи сервис по правата за 2:2.

Отлично конструктирана точка позволи на Димитров да разгърне форхенда си и да завърши по обратния диагонал за сетен път. След това обаче излезе на мрежата и сбърка рутинно воле за 15:15. Поправителният бе взе още в следващата точка, когато сви коленете ниско и от бекхенд завъри на мрежата за 30:15. Нов страхотен сервис изведе българина на мрежата и Евънс сгреши удара си – 40:15. Въпреки грешката в следващата точка, крайният успех в гейма бе за България след нов печеливш удар от форхенд – 3:2.

Акурантно вкаран първи сервис по правата позволи на Евънс да излезе на мрежаа и да завърши с втория си удар. Бърз ретур на Григор обаче му позволи да притисне съперника си с форхенд по правата и невърнат удар – 15 равни. Нов отличен сервис и 30:15. Равенството бе възстановено след агресивен ретур на Григор при второ подаване. Екстремен удар по диагонала от родения в Бирминган му даде възможност да затвори гейма – 40:30. Въпреки рисковия втори сервис, Григор се справи с опасността и изравни за 40:40 с печеливш удар от бекхенд по правата. Въпреки хубавия вкаран сервис, Григор свали топката в краката на опонента си, което доведе до грешка на мрежата и точка за пробив. Търпението, постоянството и идеите възнаградиха Димитров, който показа хладнокръвие и постигна пробив с бекхенд уинър по правата – 4:2!

Самочувствието започна да се прокрадва у Григор, който прати неотразима къса топка за 15:0. Отличен сервис по диагонала покачи на 30:0, а с нов печеливш удар по правата – 40:0. Още един невърнат сервис затвърди по-добрата игра на хасковлията във втория сет – 5:2!

Ретур в краката даде инициативата на българина, който изпрати ултраекстремен форхенд по обратния диагонал за 0:15. Ново фамозно разиграване, включващо прехвърлящ удар от Григор и хотдог на Евънс направиха резултата 0:30. Все пак той се отчете в следващото разиграване за 15:30, а при последвалото отново британецът се мобилизира чрез излизане на мрежата за 30:30. Това даде сили и в крайна сметка вторият най-добър тенисист на Великобританция измъкна подаването си – 5:3.

Перфектно начало на гейма с невърнат сервис по диагонала – 15:0. Сгрешен втори удар след сервиса обаче даде точката на Евънс. Консистентността за българина обаче продължи да се вижда – 30:15. Напрежението все пак започна да се прокрадва и позволи на съперника да изравни точките. Евънс игра ретур-мрежа и това му донесе успех – точка за връщане на пробива. Тя бе реализирана след поредица от дълбоки удари по основната линия от страна на Дан и това принуди Гришо да сгреши с топка в аут – 5:4.

Евънс започна десетия гейм с втори сервис, който бе наказан по брутален начин от Григор с нов печеливш удар по правата. Сервисът му помогна в следващата точка, възстановявайки паритета в гейма. Началният удар отново се притече на помощ на бирмингамеца и въпреки че Гришо върна няколко топки, съперникът му завърши. Това обаче не бе последната дума на българска страна. Хасковлията установи натиск още от началото на разиграването и завърши отново по правата. Британецът излезе на мрежата при следващата точка и стигна до точка за 5 равни. Първата ни ракета отново се измъкна от трудната ситуация след нов печеливш удар по правата от обратния си удар. Въпреки че имаше инициативата, Евънс избърза с излизането си на мрежата и допусна грешка с форхенд в основата й. Вторият му сервис на бекхенда на Григор му донесе успех и ново равенство. Нов успешен втори сервис не позволи на нашият представител да направи подобаващ ретур. Светкавичен ретур обаче върна Гришо в гейма, но при следващата точка втората ракета на Великобритания излезе на мрежата и завърши по диагонала – предимство. Екстремен форхенд по правата матира Евънс и ново равенство. Все по-често най-добрият ни тенисист започна да държи топката вв корта и да разиграва опонента, което доведе и до грешка – точка за пробив. Темпово разиграване наложи първата ни ракета в оказалото се последно разиграване в сета и България изравнява за 1:1 сета!

Трудно извоювана първа точка за Григор и 15:0 за начало на третата решителна част. Бекхенд уинър по правата, пласиран на основната линия спечели втората точка за Евънс. С третата си двойна грешка в мача, Гришо изостана с 15:30, но чрез систематичен натиск на бекхенда на съперника от форхенд, стигна до 30 равни. Уверен втори сервис донесе важната следваща точка за българина. Последва дълго разиграване, при което 20-я в света първи реши да смени темпото, изигра къса топка и това му спечели гейма – 1:0.

Двамата започнаха втория гейм в сета с по една разменена точка преди Евънс да излезе на мрежата, но Григор издържа и прати топката в тялото на опонента, който не може да реагира и я изкара в аут. Подобен развой бе и в следващата точка, но късметът бе на страната на британеца. Трето поредно излизане на мрежата се оказа фатално, след като хасковлията го матира с минаващ удар по правата от бекхенд – 30:40. Това респектира втората най-добра ракета на Острова, който остана на остновната линия, но сгрешен бекхенд слайс даде пробив преднина на Димитров – 2:0.

Носителят на титлата от Финалите на АТП за 2017 година бързо дръпна с 40:0 и въпреки следващата загубена точка, крайният успех в този трети гейм бе за българина.

Пасивът не смути в този нов гейм британеца, който започна положително с 40:0. Григор обаче отвърна с минаващ удар от бекхенд и последвал печеливш отново от обратния си удар по правата. Тези отигравания респектираха Дан и той сгреши форхенда си, пращайки го малко в аут за 40 равни. Все пак началният му удар влезе в употреба и с 2 бързи невърнати сервиса, намали на 3:1.

Пресилен форхенд по диагонала на Григор го остави назад в резултата, то това бе бързо променено след невърнат сервис. Прибързан бекхенд по правата на Евънс доведе до непредизвикана грешка – 30:15. Нов страхотен сервис с 200 километра в час и 40:15. Ретур-мрежа след втори сервис накараха Гришо да сгреши следващия си удар – 40:30. В този момент нашето момче допусна четвъртата си двойна грешка – 40 равни. Огромен шанс позволи на Евънс да стигне до точка за пробив, след грешка в мрежата. Следващата точка бе отлично констуктирана от Евънс, но последвният удар, когато излезе на мрежата му изневери и отиде в аут от форхенд – равенство. 42-я в световната ранглиста направи изненадващ уинър по правата, стигайки до нова точка за пробив. Григор обаче игра изключително смело с удар в ъгъла и последвала акция на мрежата – 40 равни. Натискът на най-добрия ни тенисист продължи и Евънс не успя да върне топката от бекхенд. В крайна сметка след силен първи сервис и излизане на мрежата, нашето момче затвори гейма за 4:1.

Димитров започна силно шестия гейм, повеждайки с 0:30 след 2 отлични бекхенда – първо от ретур, а после след прехвърлящ удар. Въпреки че Евънс спечели следващата точка, Григор отново контрира от бекхенд уинър за 15:40. Първата точка за втори пробив бе спасена, след като британецът разтегна първата ни ракета по корта. Втората бе отразена след солиден първи сервис по правата, който не бе върнат. Нова страхотна акция на Гриор му заслужи поредна точка за пробив. Търпението и постоянството се отплатиха за сетен път на Григор, който проби за 5:1 и сломи съпротивата на опонента.

Григор сложи точка на спора в мача, след като поведе по безметежен начин с 40:0, благодарение на сервива си и отличното дирижиране на играта от основната линия. Последното разиграване в мача приключи след излизане на мрежата от страна на Даниел Евънс, който обаче не се справи с летящата към него топка, която изправи в аут и 6:2, 4:6, 6:1

Източник: Gong.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани