Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пернишкият винкел се оказа спукан и в бедствие

[post-views]

Димитър Илиев

бойко перникЖителите на миньорския град се спасяват от безводието с 
молебен, министър ги плаши, че най-тежкото предстои

Прословутият пернишки винкел, който е метафора на желязната психика на местните, се оказа спукан и изпадна в бедствено положение. Сега местните са подложени на невиждан воден режим заради липсата на вода в язовир „Студена“. Той бе въведен на 18 ноември, първоначално чешмите стояха сухи 14 часа в денонощието, а след това по 16 часа.
Кризата стана очевадна веднага след местните избори, а в устата остана горчивият привкус на съмнението, че тежкото състояние на водните запаси в язовира е било укривано точно заради местния вот. ГЕРБ, така или иначе, загуби кметското място, а горещите картофи трябваше да вади новоизбраният Станислав Владимиров. Но пък трябваше да работи с досегашния шеф на местното ВиК Иван Витанов, който се оказа кумец на екскметицата Вяра Церовска. Витанов не се посвени да обвини кумата си за водната криза, като малко след уволнението си от поста заяви, че воден режим е трябвало да бъде въведен отдавна. Витанов изпратил писмо до Церовска с искане за въвеждане на режим на водата.
„Това писмо е било задържано за след изборите. Церовска не е отговорила. ВиК е трябвало да съгласува водния режим с общината. Церовска отпаднала като кмет и се започнало едно ходене по министерствата и искания към сегашния кмет“, заявил Иван Витанов пред протестиращи перничани заради въведения воден режим.
Заради водната криза с поста си се раздели и областният управител на Перник Ирена Соколова.
След сухите чешми в града първо тръгнаха слуховете кой е виновен. Първо се твърдеше, че язовирът е източен заради плановия ремонт на язовирната стена преди 3 години. Ремонтът още не е приключил. След това се оказа, че 
„Стомана“ – Перник, и „Топлофикация“ предпочитат да ползват питейна вода от язовира
вместо да плащат в пъти по-малко за промишлена вода. Накрая дойдоха експерти от промишленото министерство и стана ясно, че водата блика отвсякъде по трасето, защото водопроводът е от 1955 г. и не е виждал ремонт от пускането си в експлоатация.
Новият кмет на общината обяви бедствено положение, което ще продължи поне до края на януари. В това време трябва да бъдат ремонтирани 68 км тръби. Най-вероятно ще се изгради изцяло нов водопровод. От старата водопреносна мрежа не става нищо и тя трябва да бъде подменена. „В града цари пълен хаос и навсякъде има течове. Правят се безумни неща, за да се разреши проблемът“.
От общо 300 литра в секунда вода, която тече към Перник, 90 литра се губят в течове по тръбите. Експерти от „Софийска вода“ пък пресметнаха, че 290 литра се изливат нерегламентирано в „Стомана“ – Перникшествие
От дружеството отрекоха тези факти и дори се заканиха да съдят експертите за неверния извод в доклада.
„След като прочетете доклада, оставате с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без това да е контролирано“, твърди директорът на завод „Стомана“ Константин Стаменов. „В документа пише 290 литра в секунда се подават към индустриалната зона през Клон 2. Клон 1 и Клон 2 минават през територията на „Стомана”, но те касаят питейната вода на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, какво ще си помисли? Че тези 290 литра се изливат в „Стомана”. Целият отток от язовир „Студена” е 350 литра в секунда. Ако 290 се изливат в „Стомана”, в следващото изречение се казва, че водата по другия водопровод на Клон 1 отива в напорен резервоар „Могиличен”, който се намира в „Стомана”, което също не е вярно”, категоричен е Стаменов. Според него снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. „Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в „Стомана”. Нашата консумация е на ограничителен режим. Промишлената вода със заповед на министъра на околната среда от язовир „Студена” е спряна“, твърди Стаменов.
Преди това обаче на Бъдни вечер в „Стомана“ се изсипаха полиция и прокуратура, за да обследват част от трасето на водопреносната мрежа. На инспекция дойдоха лично вътрешният министър Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов. Екипи на полицията осигуриха достъп до тръба, която минава през територията на завода. За целта беше докарана и тежка техника. Проверката, в която участваше и прокуратурата, трябваше да установи дали има опити за отклоняване и незаконно източване на водата
„По получен сигнал близо до крана, който беше сменен на 18 декември, се установи, че някъде по трасето липсват около 90 литра вода. Затова отидохме всички работещи по случая, за да се установи в един участък от два километра по главния тръбопровод къде се губи тази вода. С апаратура, която утре ще бъде докарана, ще установят дали това е пробив по магистралата, или някой незаконно се е прикачил“, коментира Николай Цветков, говорител на Окръжна прокуратура – Перник. Часове по-рано пък премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев се срещнаха с представители на кризисния щаб на Перник, за да се уточни дали има умишлено отклоняване на вода.
Мерките, които се взимат, са драстични. В квартал „Проучване“ е подменен водопроводът. ВиК дружеството ще започне подмяната на ВиК мрежата. Предстоят спешни ремонти и по двете пречиствателни станции. Има готов доклад във връзка със сондажи в язовир „Студена“. Експертите дори настояха да се започне изпомпването на вода от карстовите пещери около язовира.
В момента в язовир „Студена“ влизат около 60 литра в секунда от Владайския канал, показват данните на кризисния щаб. Това обаче трудно може да компенсира липсата на вода в чашата му. Данните за наличната вода в язовира са били манипулирани. „Допреди 3 дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, 
че е 2,6 млн. куб. м

Това означава, че отиваме към мъртъв обем”, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. Накрая правителството и премиерът излязоха с решение всички ВиК дружества в страната да се обединят в голямо държавно предприятие поради неспособността им да взимат решения на държавно ниво. За да няма измерване на водните количества „на око”, държавата осигури уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.
Големият проблем обаче си остава как ще бъде напълнен язовир „Студена“. Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата.
Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване. Докато експертите мислят откъде да дойде вода, местните се обърнаха към висшите сили и спретнаха шествие по улиците на Перник и направиха молебен
Градът е известен като столицата на кукерите, а местните ще повторят молитвите си и ще гонят злите сили на 17 януари, когато е традиционният кукерски фестивал. Това очевидно ще е крайно наложително, защото според думите на Караниколов – най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои. Това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем. Засега плановете били, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.
Така става ясно, че пернишкият винкел – тръбите, по които тече водата, не издържа. Не е ясно дали на хората с психика на винкел няма да им писне. Засега планират протестите срещу безводието да продължат в София – за да видят тегобите им в цялата държава.

Най-ново

Виж още

Избрани