Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Евгени Пенчев: Новите курсантски униформи са елегантни

[post-views]
Полковник Евгени Пенчев: Новите курсантски униформи са елегантни

1Полковник Евгени Пенчев е заместник-началник на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. В училището работи от 2005 г. и когато идва тук, с учудване разбира, че по някаква причина и неясно по чия заповед традиционните курсантски униформи – сини с червени шапки, са отменени и всички курсанти са с общовойсковите парадни униформи. По този начин по визия те почти не се различават от униформата на офицерите и сержантите в Българската армия. За новите униформи и още нещо полковник Пенчев беше любезен да сподели своите виждания специално с читателите на военния вестник. 
 

„Стара традиция в нашата армия е, че курсантите и въобще възпитаниците на военните училища притежават собствена униформа, която е различна от тази на действащите военнослужещи. Първите стъпки, които бяха предприети в тази насока, бяха по времето на началника на военното училище генерал-майор Георги Танев Георгиев. Тогава се инициира връщане на старата курсантска униформа, но по ред причини тогава това не се случи“, споделя заместник-началникът на Националния военен университет във Велико Търново. 
Преди две години, на традиционната среща, която курсантите провеждат в Народното събрание в София с Комисията но отбрана, както и на срещата в Министерството на отбраната и с военния министър, когато са поканени първенци отличници от университета, самите курсанти поставят въпроса на министър Красимир Каракачанов, дали е възможно да се възстанови старата курсантска униформа. Министърът дава своето съгласие. Заедно с капитан Ивелин Тодоров военнослужещите от курсантския батальон започват разработката на т. нар. нова униформа. 
„Униформата на юнкерите в Княжество България и по-късно в Царство България, а и в съвременна България е била решена различно цветово. Юнкерските униформи са били тъмнозелени – веднага след Освобождението, стават черни на цвят, минава се през кафявия шаяк по време на войните за национално освобождение и обединение и се стига до наложилата се през 20-те години на миналия век като визитна картичка на военноучебните заведения синя униформа, червена фуражка и бял колан“, казва още полковник Пенчев. 
След като преглеждат наличната литература, която имат към момента – книгите на Александър Въчков, те правят един проект с права яка. Застъпват се елементи от униформите на юнкерите през различните години и с този проект със съдействието на „Интендантско обслужване“ в София са ушити първите модели. След това през миналата година на срещата по случай 8 декември тази униформа е представена на Комисията по отбрана в Народното събрание и на министъра на отбраната. След пълното одобрение е проведена обществена поръчка и през настоящата година на 22 септември курсантите – първокурсници, бяха в строя на университета, пред Царевец и във връзка с празника на Независимостта на България, именно с тази униформа положиха клетва. 
Така това става официалната парадна униформа за курсантите от военните училища. Техническа подробност е кога ще успеят да облекат всички курсанти с този нов и в същото време и традиционен тип военна униформа. 
„След като разгледахме доста снимков материал от чуждите армии, видяхме, че много от тях държат на традициите. Новата униформа на курсантите е важна, защото това са на първо място едни млади хора. Униформата е много елегантна, съобразена е с антропометричните им данни – вталена е в кръста, с редингот кройка. Панталонът е по-стеснен, а за момичетата курсанти е предвидена нов тип шапка – те не са с фуражка, както беше досега, а са със шапка – тип „бомбе“. Ушита е по модела на военноморските шапки за дамите“, казва още заместник-началникът на Националния военен университет. 
След като графично са разработени няколко модела, екипът ги предлага на самите курсанти и те си избират един модел, който е и представен, а впоследствие и реализиран. Момчетата и момичетата в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново възприемат новата си униформа много добре и най-важното е, че се харесват в нея. 
„Не сме ползвали модни съветници, стъпихме основно на традицията. Съобразихме се с модните тенденции, които са характерни за момента, а също и с мнението на обучаваните как на тях би им харесало да изглеждат и взехме под внимание мнението на дизайнерите в „Интендантско обслужване“ в София“, допълни заместник-началникът на НВУ. 
Униформата е представена официално на клетвата, когато се провежда и Ден на отворените врати в Националния военен университет. Тогава тук има над 3 хил. души и на всички много им харесва новата униформа, включително и на премиера Бойко Борисов, който тогава посещава училището. 

2Мнението на курсантите

Младши сержант Атина Трайкова:

От тази година сме с новите курсантски парадни униформи. Те са изключително красиви на външен вид, но са и много по-удобни от предишните ни униформи. В новите се чувстваме много по-уверено и по-елегантно, защото ни придават по-различен вид и стил от предишната ни униформа.

Младши сержант Светослав Мечев:

За първи път обличам такава военна униформа. Материята е много добра като качество и така се и усеща. В сравнение със старата униформа за курсантите тази, новата, определено повече им подхожда. Самите цветове и стилът на старата униформа е по-подходящ за офицери, докато сега се отличаваме. 
 

3Дрехата допълва фигурата

„Когато бяха доставени тези униформи, ние се включихме в кампанията „Бъди войник“ в един малко по-късен етап. И там изпращахме нашите курсанти да презентират Националния военен университет „Васил Левски“ именно с тази униформа без значение на това, от кой курс са те. След завръщането си курсантите носеха снимки и от тях се виждаше как хората ги харесват, искат да се снимат с тях“, сподели майор Иванка Георгиева от администрацията на военния ни университет. 
„Целта ни беше курсантите да се отличават от т. нар. щатен състав на армията. Когато минават по улиците, тези млади хора изглеждат стройни, красиви и елегантни в новите си униформи и най-важното, облечени са по различен начин, с модерно сако, прав панталон, което ги издължава и им придава по-широки рамене, като по този начин ги прави да изглеждат още по-хубави. Така униформата допълва фигурата, а не просто я променя“, добави майор Георгиева.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани