Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

172-ата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения

[post-views]
172-ата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения

DSC080172-ата годишнина от рождението на поета – революционер Христо Ботев ще бъде отбелязана на 6 януари 2020 г., понеделник, в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част. На много места в страната, наред с отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев, ще се проведат и църковните ритуали, свързани с водосвета и благославянето на частите и бойните знамена, след което ще се състои и традиционното спасяване на богоявленския кръст.

На 6 януари от 11.30 ч. в родния град на Христо Ботев – Калофер духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово и военнослужещи от бригадата ще отбележат годишнината от рождението му с митинг-поклонение.

В София от 13.00 ч. по случай тържественото отбелязване на 172 години от рождението на големия български поет, революционер и общественик Христо Ботев, военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в провеждането на военен ритуал пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина.

В Стара Загора от 11.00 ч. в парк „Митрополит Методи Кусев” военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър.

В Пловдив 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде чествана от 13.15 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. В ритуала, организиран от общината, ще участват представителни формирования от гарнизон Пловдив и военен духов оркестър.

В Хасково от 11.00 ч. и в Горна Оряховица от 10.30 ч. също ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в тези градове.

В Благоевград на площад „Народни будители” от 11.00 ч. представителни подразделения от състава на Бригадно командване – Благоевград ще отбележат годишнината от рождението му с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия паметник. В Смолян от 12.30 ч ще се състои ритуал по поднасяне на венци пред бюст-паметника на поета-революционер.

Във Велико Търново за първи път тази година ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя от 16.30 ч пред паметника на поета – революционер Христо Ботев (открит на 2 юни 2019 г.). В ритуала ще участват курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

Във Варна след завършване на Богоявленската литургия и военния ритуал за водосвет и благославяне на частите и бойните знамена от площад „Св. Св. Кирил и Методий” с участието на представителни части от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на Военноморските сили (ВМС) ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина. Там с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 172-ата годишнина от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал Велик Богоявленски водосвет и спасяване на кръста от морето.

В Бургас от 11.00 ч с участието на военнослужещи от ВМС ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани