Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Институционална криза във Венецуела: Парламентът се оказа с двама председатели

[post-views]
ЕС създава група за контакт заради Венецуела – Каракас освободи задържаните европейски журналисти

venecuelaПоредна институционална криза във Венецуела. Националният парламент се оказа с двама председатели, след като привърженици на президента Мадуро опитаха да узурпират властта в доминираната от опозицията институция.

Приближеният до президента Николас Мадуро Луис Пара се самопровъзгласи за председател на законодателния орган по време на разгорещена сесия. Опозицията определи заседанието като невалидно поради липсата на кворум и определи действията на депутатите като опит за преврат. Президентът Мадуро от своя страна обяви процедурата за легитимна.

В отговор повече от 100 народни представители организираха ново гласуване извън пленарната зала и отново провъзгласиха Хуан Гуайдо за председател на Националната асамблея. Заседанието беше проведено в редакцията на местен вестник, след като действащият председател и опозиционните депутати не бяха допуснати в сградата на парламента, блокирана от лоялните на Мадуро органи на реда.

Не закъсня и международната реакция. САЩ поздравиха Гуайдо за преизбирането му. Вашингтон подчерта, че лидерът на опозицията е законният председател на парламента и легитимният държавен глава на Венецуела. ЕС също смята, че издигането на Луис Пара е несъвместимо със законовите процедури и продължава да смята Гуайдо за законен председател на Асамблеята, докато Каракас не осигури условия за провеждането на ново гласуване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани