Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хърватия има нов президент – кандидатът на опозицията спечели поста

[post-views]
Хърватия има нов президент – кандидатът на опозицията спечели поста

Zoran-Milanovic-HR_prezident

Хърватия има нов президент. На високия пост застава кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия – Зоран Миланович.  Той спечели балотажа в неделя срещу  действащия държавен глава Колинда Грабар-Китарович.

С 53% от гласовете на сънародниците си бившият хърватски премиер Зоран Миланович победи в пряк сблъсък президента Колинда Грабар-Китарович, издигната за втори пореден мандат от управляващата в страната Хърватска демократична общност. Реалната преднина на победителя е от около 100 хиляди гласа, като той е получил най-солидна подкрепа в големите градове, сочат резултатите.

Успехът на Миланович беше изненадващ за мнозина, но той изглежда успя да спечели избирателите с намерението си да промени курса на Загреб към по-прогресивна и модерна политика за сметка на националистическата риторика и спомена за тежкото минало на Балканите. Победителят обеща на хърватите страна без корупция и дискриминация, изградена въз основа на толерантността, която ще се нареди до развитите западноевропейски държави.

За разлика от него Грабар-Китарович беше считана за фаворит, но не успя да оправдае прогнозите. Според експерти не особено атрактивна се е оказала насоката на кампанията ѝ, в която постави акцент върху традиционното семейство, католическата вяра и войната за независимост от 90-те години като основен патриотичен акт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани