Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Силите на Хафтар превзеха летището и пристанището в Сирт

[post-views]
Силите на Хафтар превзеха летището и пристанището в Сирт

Halifa HaftarСилите на Халифа Хафтар твърдят, че са завзели летището в Сирт, а по-рано заявиха, че са напреднали в позиции около града, за да поемат контрола над него, съобщава „Ройтерс“.

Превземането на Сирт е важна стратегическа стъпка за Хафтар, който от април води военна офанзива срещу столицата Триполи, където е международно признатото правителство на националното споразумение в Либия (GNA).

Сирт се намира в центъра на средиземноморския бряг на Либия и е контролиран от сили, ориентирани към GNA, които отблъскват „Ислямска държава“ от града с помощта на американски въздушни удари в края на 2016 г.

Армията на Хафтар заяви, че са завзели райони около Сирт, включително въздушна база Ал-Кардабия.

„Армейските сили контролират всички райони около град Сирт. Ние се отправяме към сърцето на града, за да завършим освобождението му“, коментира Халед ал Маджюб.

Жител в центъра на града коментира пред „Ройтерс“, че „можем да видим конвои (на Хафтар) в град Сирт … те контролират големи части от града сега. Чуваме и стрелба.“

Силите на Хафтар са поели контрол и над пристанището, освен повечето квартали на града и въздушна база, допълва либийската телевизия al-Hadath.

Сирт е трамплин към град Мисрата, чиито силни милиции помагат на премиера Файез ал Сарадж в защитата на столицата. Контолът над Сирт помага за затвърдяване на контрола на Хафтар над богатите на петрол региони на Либия.

Войната на Либия се превърна в прокси конфликт между регионалните сили, като ОАЕ, Египет и руски наемници, които подкрепят Хафтар, а Сарадж получава помощ от Турция, съобщава „Блумбърг“.

Източник: https://news.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани