Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отлагат погребението на Касем Сюлеймани: Десетки жертви на блъсканица по време на церемонията

[post-views]

iran

И другата водеща новина по темата. Най-малко 35 души загинаха и близо 50 бяха ранени, след като бяха стъпкани в блъсканица по време на погребалната церемония на убия от САЩ ирански генерал Касем Сюлеймани в родния му град Керман.

За сега не е ясна причината, довела до смъртоносното меле, но заради инцидента беше отложено погребението на иранския генерал Касем Сюлеймани. Според властите най-вероятната причина за трагедията е бързото струпване на хора на централния площад в града. Според някои съобщения в иранските медии над един милион хора са пристигнали в град Карем, за да отдадат почит на генерала, смятан за втория най-влиятелен човек в страната след Аятолах Хомейни. Припомняме, че той беше в списъка на ЕС за прилагане на специални мерки за борба с тероризма.

По непотвърдена информация броят на загиналите може да скочи на 40, а този на ранените – на 200.

Междувременно иранският парламент одобри резолюция, в която обяви армията на САЩ и Пентагона за терористични организации и гласува значителното увеличаване на бюджета на елитния корпус на Гвардейците на ислямската революция „Ал  Кудс“, до скоро ръководен от генерал Касем Сюлеймани. Припомням, че малко след покушението му режимът в Техеран се закани да отмъсти. Според анализатори това е предпоставка за избухването на въоръжен конфликт.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани