Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган и Путин се срещнаха в Истанбул – обсъдиха ескалацията на напрежението в Близкия Изток

[post-views]
Ердоган и Путин се срещнаха в Истанбул – обсъдиха ескалацията на напрежението в Близкия Изток

putin-erdoganТурският президент Реджеп Таип Ердоган и руският му колега Владимир Путин се срещнаха в Истанбул. Разговорите на четири очи в очи се проведоха при закрити врата, а акцентът беше поставен върху ситуацията в Близкия Изток. Веднага след това двамата лидери участваха в церемонията по откриване на газопровода „Турски поток“, на която бе и българският премиер Бойко Борисов.

При засилени мерки за сигурност президентът Ердоган прие руския си колега Путин в конгресен център „Халич“ на Златния рог. По време на разговорите в залата не бяха допуснати журналисти, нито дори членове на делегациите, освен преводачите на държавните глави.

Какво са дискутирали двамата лидери по време на срещата загатнаха от пресслужбите им. От Кремъл поставиха акцента върху ситуацията в Дамаск и Триполи, както и върху развитието на икономическите отношения между двете страни. Самият Ердоган заяви, че се коментира случващото се в Идлиб и прилагането на руско-турското споразумение за Сирия. От кабинета му пък допълниха, че са обсъдени и позициите на Москва и Анкара по повод ескалацията на конфликта между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Сюлеймани.

По-късно, отново на Златния рог, двамата президенти, българският премиер Бойко Борисов и сръбският държавен глава Александър Вучич официално откриха „Турски поток“.

Русия и Турция ще реализират още проекти заедно, а Москва остава основният ни доставчик на природен газ, заяви Ердоган по време на церемонията и подчерта, че името на газопровода е дал именно „скъпият му приятел Путин“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани