Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украински самолет се разби в Иран – на борда е имало над 176 души, всички са загинали

[post-views]
Украински самолет се разби в Иран – на борда е имало над 176 души, всички са загинали

samolet iran

Украински Боинг-737 се разби в Иран. На борда на пътническия самолет е имало 176 души. Предвид естеството на катастрофата е невъзможно някой да е оцелял, заявиха представители на спасителните екипи към Червения полумесец в Техеран.

Самолетът на Украинските международни авиолинии е изпълнявал редовен полет от Техеран за Киев, когато изчезнал от радарите непосредствено след излитането си от иранската столица. Машината се е запалила още във въздуха и рязко е започнала да се снижава преди да се разбие, предадоха местните медии.

Като причина за злополучната катастрофа се смята техническа неизправност. Става дума за повреда в двигателя, заявиха първоначално от украинското посолство в Техеран и отхвърлиха версията за терористичен акт. Впоследствие обаче дипломатическата мисия изтегли съобщението си, подчертавайки, че то е направено неофициално преди началото на разследването. Иранските власти също говорят за технически проблеми и се позовават на експерти, които твърдят, че пилотът не е обявил тревога.

Повече ще се знае след анализа на черните кутии. И двете вече са открити сред останките на раздробения самолет, но Техеран отказва да ги предаде на фирмата-производител „Боинг“. На борда на машината са пътували 167 пътници от Иран, Канада, Украйна, Швеция, Афганистан, Великобритания и Германия, както и 9-членен екипаж.

Заради трагедията украинският президент Володимир Зеленски прекрати посещението си в Оман. Той се завърна в Киев, откъдето изрази съболезнованията си към почернените семейства и заяви, че с разрешението на иранските власти телата на жертвите ще бъдат прибрани у дома.

Украинските авиолинии спряха за неопределено време полетите си до Техеран. По повод изправността на самолета, от авиокомпанията коментираха, че последният му технически преглед е бил насрочен за понеделник.

Най-ново

Единична публикация

Избрани