Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ с маслинова клонка към Иран – Вашингтон готов на преговори с Техеран без условия

[post-views]
САЩ с маслинова клонка към Иран – Вашингтон готов на преговори с Техеран без условия

Donald TСАЩ с опит да тушират напрежението с Иран. Вашингтон е готов да започне сериозни преговори с Техеран без предварителни условия, за да се предотврати застрашаването на международния мир. Това се казва в писмо, внесено от постоянния представител на САЩ  в Съвета за сигурност за ООН.

През последната седмица съществуващото от десетилетия напрежение между САЩ и Иран, за малко да изправи двете страни пред мащабен военен конфликт. Причина за ескалация на напрежение стана ликвидирането на влиятелния ирански генерал Касем Сюлеймани, който беше убит при американски въздушен удар в Багдад. В отговор Иран отвърна с ракетно нападение срещу две военни бази в Ирак, в които cа разположени американски и натовски военнослужещи.  Опасенията, че САЩ ще отвърнат на удара не се оправдаха, като според президента Доналд Тръмп ситуацията е започналата да се нормализира.  

 

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Не дадохме жертви. Всички наши военнослужещи са добре, а пораженията за военните ни бази са минимални. Нашите велики въоръжени сили за готови за всичко. Изглежда Иран се оттегля, което е добре за всички заинтересовани страни и света.“

Тръмп все пак посочи, че в отговор на иранското ракетно нападение САЩ подготвят към вече съществуващите нов списък с икономически санкции срещу ислямската република.

Сигнали за нормализирането на ситуацията дойдоха и от американския вицепрезидент Майк Пенс, който в интервю за телевизия Си Би Ес заяви, че според информацията на американското разузнаване Иран е поискал от своите съюзници да не атакуват американски цели.

Дали режимът в Техеран е готов да седне на масата за преговори със САЩ остава отворен въпрос, след като духовното и политическото ръководство на ислямската република обяви изгонването на американците от Близкия изток за приоритет номер едно.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани