Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Траур в Украйна заради самолетната катастрофа в Иран: Разследването продължава, разглежда се и ракетен обстрел

[post-views]

Ukraina-Boing-KatastrofaДен на траур в Украйна заради самолетната катастрофа със 176 жертви в Иран. Спекулациите около причините за трагедията продължават. Експерти поставиха на масата и версията за ракетен обстрел.

Украинският президент Володимир Зеленски свика Съвета за национална сигурност заради трагедията с пътническия самолет, който се разби на територията на Иран. Докладът от разследването на инцидента към момента сочи като основна версия повреда на двигателя. Не се изключват и други технически проблеми, които биха могли да причинят катастрофа, както и сблъсък с птици.

Макар самолетът да е бил сравнително нов, да е минал технически преглед преди дни и да е управляван от най-добрия екипаж, Украинските международни авиолинии имат финансови проблеми, които не позволяват изрядна поддръжка на машините, посочват медиите в Киев. Същевременно международни експерти твърдят, че самолетът е свален от преносим зенитно-ракетен комплекс „Игла“ и смятат, че Техеран прикрива истината. Изводът им почива върху анализ на свързани с инцидента радиолокационни данни, снимки и видеоматериали. Пораженията няма как да са нанесени от пожар или при сблъсъка със земята, посочват от Института за изследване на глобалните заплахи и демокрациите и правят аналогия със свалени над Източна Украйна пътнически и военно-транспортни самолети през 2014 г.

Иранските власти от своя страна настояват, че машината е имала проблеми още при излитането и се е опитвала да се върне на летището. Припомняме, че те вече откриха черните кутии, но отказват да ги предадат на производителя „Боинг“ или на американски експерти за анализ. Според международните правила Техеран има право да оглави разследването и да определи външното участие в него. Службите в Киев вече са получили покана да се включат в оперативните дейности.

Освен Украйна и Иран, Канада също е тежко засегната от трагедията, тъй като 63-ма нейни граждани бяха на борда на злополучната машина. Премиерът Джъстин Трюдо поиска задълбочено разследване.

Джъстин Трюдо – министър-председател на Канада:

„Днес наш приоритет са много, много семейства, които са в траур. В следващите дни и седмици ще се опитаме да отговорим на въпросите им и да си обясним как се случи всичко това.“

Голяма част от жертвите са младежи, а 25 от тях са непълнолетни. Сред загиналите има още граждани на Швеция, Афганистан, Великобритания и Германия.

 

 

Най-ново

Виж още

Избрани