Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсантите искат да са разузнавачи и танкисти

[post-views]
Курсантите искат да са разузнавачи и танкисти

1Подполковник доц. д-р Румен Маринов е началник на Катедра „Военни науки“ при Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Завършил е образованието си през 2002 г. в специализация „Мотопехотни войски“ – това е първият випуск на Националния военен университет. Работи по частите в продължение на три години и след конкурс през 2005 г. се връща във военното училище като асистент. Минава по академичното изграждане като зачислен докторант във Военна академия „Г. С. Раковски“, защитава дисертация през 2012 г., през 2013 г. завършва магистратура по „Военно дело“, отново във Военната академия. След това минава конкурс за главен асистент и от 2017 г. е доцент. По това време става и началник на Катедрата.

Подполковник Румен Маринов e най-младият началник 
на най-старата катедра

Подполковник Маринов е най-младият началник на катедра на най-старата Катедра, създадена преди 74 години. „В нашата Катедра преподава доц. д-р Марко Златев – доайен във военната история в България. Първото наименование на катедрата е било „Военна тактика“. Оттук решихме да променим леко името и то стана „Военни науки“, защото в нашата Катедра се развиха много дисциплини, които са актуални и адекватни на обстановката, в която се намираме и в условията на реално членство в НАТО“, споделя подполковник Маринов. 
В Катедрата се преподават над 30 дисциплини, които са за всички обучаеми във военния университет. Всички курсанти преминават през тази Катедра, за да се научат да боравят с оръжието. Те се обучават на различни тактики, техники и процедури за безопасно използване на оръжието в определени моменти. Възпитават у курсантите умения да бъдат креативни и адекватни на обстановката. 
През различните години на съществуване на катедрата са се променяли звената, в които тя е била преобразувана. Дисциплините, които са се преподавали, и хората, които са преподавали, също са се променили. Имало е и моменти на един голям състав, който е обхващал целия учебен план за подготовка на бъдещите офицери, но има и години, в които съставът е доста намален и трудно са се изпълнявали задачите, които са им били поставяни, но въпреки това са били изпълнявани. 
„Катедрата се стреми да бъде актуална и адекватна на настоящата обстановка, винаги сме били в крак с промените, които са се случвали в нашата доктринална и законова уредба. Ние действаме по Закона за висшето образование, Закона за развитие на академичния състав и техните правилници, Закона за Въоръжените сили на Република България, вътрешнонормативната база и винаги се стремим да бъдем в крак с промените, които непрекъснато се случват. Ние сме включени и във всички екипи за разработване и актуализиране на доктрините, за актуализиране на бойните устави, Катедрата активно участва от 2014 г. и в ученията, които са под егидата на НАТО с участието на САЩ“, казва още началникът на Катедра „Военни науки“ при НВУ „В. Левски“. 
Поддържат тесни контакти с всички командири на формирования, командирите на бригади. Тесни контакти поддържат и с колегите си от Военна академия „Г. С. Раковски“, защото с тях на практика са едно цяло. Взаимодействат си с тях по различни направления, за обучение на курсанти и офицери, както и при квалификационните курсове.
От ученическата скамейка младите хора идват именно в катедрата на подполковник Маринов и оттам – директно в аулата на военния университет. А там се опитват да възпитат в тях воинското, да възпитават последователно това те да бъдат офицери, защото един офицер трябва да бъде мислещ човек, който да анализира информацията и да взема решения, а също и да носи отговорност за решенията си, а не да бъде само един изпълнител.
„Когато ние бяхме кандидати за курсанти, най-търсените и желани специализации бяха „Разузнаване“, „Логистика“, „Гранични войски“, „Жандармерия“, свързочници, мото-стрелкови, танкови и химици и сапьори. С течение на годините това се промени. През последните 6–7 години забелязваме интерес отново към разузнаването, но и към мотопехотните и към танковите войски. Когато мине мандатната комисия, виждаме, че успехът на тези две специализации по разузнаване, мотопехотни и танкови са с едни от най-високите балове. Това много ни радва, защото работим с хора, които са ентусиасти и бързо възприемат материята, която им се преподава. Опитваме се да бъдем атрактивни, така че да можем да им привличаме вниманието“, смята подполковник Маринов. 
Преподавателите изграждат такива отношения с курсантите, че когато те станат лейтенанти, вече са приятели. Спазва се йерархията, леката дистанция, но винаги се опитват да запазят близките контакти с тях. „Знаем кой къде е бил разпределен и следим развитието им. Те идват и на квалификационни курсове при нас, учат магистратура при нас. По този начин ние събираме информация за реализацията на нашите възпитаници“, категоричен е началникът на Катедра „Военни науки“ при НВУ „В. Левски“ във Велико Търново. 

Технологии от бъдещето
Работи се активно и по усъвършенстване на учебно-материалната база в Катедра „Военни науки“ и в НВУ. „Това означава, че искаме да използваме нови и съвременни технологии, а защо не дори и технологии от бъдещето, които да ни помогнат за обучение по тактическа и огнева подготовка. Това са нашите симулатори, имаме един такъв изграден в учебния корпус, за стрелба с леко стрелково оръжие“, сподели подполковник Румен Маринов. 
Идеята, която се разработва в момента, е за дистанционно управляеми мишени на стрелбище „Беляковец“. Използват се смарт устройства за целта, като могат да се видят попадението и да се изпълняват всички упражнения от курса. 
„Другата идея, която разработваме, е да направим симулатор за изпълнение на тактически задачи  в 3D формат. Имаме човек, който може да го направи много близко до реалното усещане и тренировка. Това е съоръжение, което е последно поколение“, посочи още подполковник Маринов.

Десетгодишна визия напредdav 

„Откакто станах началник на Катедрата, моята идея е да търсим и да намираме нови хора, които да ни заместят като преподаватели един ден. По този въпрос работя още от 2009 г. Тогава се опитах да работя с курсант така, че да го подготвя за бъдещ преподавател. Това проработи и аз като класен на випускно класно се ориентирах към няколко човека от различните випуски, работих с тях в продължение на четири години плътно. Те имат ясно видими успехи. Тези млади хора обаче по моя препоръка трябва да работят като лейтенанти и старши-лейтенанти по частите и едва след това, имайки опита и знанията, могат да дойдат при нас и да ги преподават.“ Това твърди началникът на Катедра „Военни науки“ при НВУ „В. Левски“ подполковник Румен Маринов. 
Откакто е началник на катедрата, има две утвърдени редовни докторантури за курсанти, има вече и един, който е издържал конкурса и ще работи по своята редовна докторантура и дисертация. Догодина предстои да бъде обявен още един конкурс за редовен докторант, пак към катедрата. Има и още две докторантури, които са в задочна форма на обучение на наши хора, които биха могли да заменят други преподаватели, които ще навършат пределна възраст. 
Има също и утвърдена тема за доктор на науките към катедрата. Това е визия за бъдещето, поне с десет години напред, която има подполковник Маринов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани