Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отличници тръгват за Афганистан

[post-views]
Отличници тръгват за Афганистан

IMG_1762Оценки „Отличен” по всички видове подготовки завоюва групата от националния мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F), която беше тържествено изпратена за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът се състоя на заснежения плац в района на Мобилната КИС от състава на Съвместното командване на силите (СКС). Отличните оценки бяха вписани в сертификата за готовност за участие в мисията, който командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи на командира на групата и заместник-командир на DCM-F капитан Ивайло Мараченски. 
Уверен съм, че след проведената сериозна подготовка на национално и съюзно ниво през изминалата 2019 г. личният състав на националния мобилен модул по КИС е готов за изпълнение на поставените му задачи в операцията „Решителна подкрепа”, обърна се към воините генерал-лейтенант Тодоров. Той похвали военнослужещите, които са натрупали професионален опит по време на участието си в най-голямото комуникационно-информационно сертификационно учение на силите за отговор на НАТО STEADFAST COBALT 2019 в Букурещ, Румъния, и в най-мащабното учение на Алианса през 2019 г. за сертифициране на щабовете на НАТО – TRIDENT JUPITER 2019 г. в Ставангер, Норвегия.
„Нашите очаквания са, че ще продължите с успех да надграждате извоювания висок авторитет сред нашите коалиционни партньори в настоящата операция на НАТО. Уверен съм, че със себеотдаване и изпълнение на поставените задачи вие за пореден път ще покажете професионализма на българския войник. Няма по-висока чест от това, достойно да защитите името на България и на Българската армия като надежден съюзник и партньор сред съюзниците ни в НАТО”, изтъкна генерал-лейтенант Тодоров. Искам да ви уверя, че ръководството на СКС стои твърдо и непоколебимо зад вас и ще продължи да организира и осигурява всичко необходимо за успешното ви представяне в мисията, допълни той.
Пожелавам ви да се представите достойно, да представите достойно Мобилна КИС, СКС и родината ни зад граница, обърна се към участниците в мисията командирът на Мобилната КИС полковник Орлин Гърков. Бъдете живи и здрави, лека мисия и на добър път, каза той. 
Благодаря за оказаното високо доверие в нас, ще отговорим със своите действия и ще покажем, че сме подготвени за задачите, поставени пред нас, каза капитан Мараченски, след като получи сертификата. През изминалите 3 месеца положихме неимоверни усилия, за да можем днес да потвърдим, че се чувстваме подготвени, силно мотивирани и уверени в себе си, че можем не само да изпълним поставените задачи, но на първо място да защитим авторитета, името на страната и Българската армия, изтъкна командирът на групата, след което строят премина в тържествен марш.

Капитан Ивайло Мараченски: Заминаваме с повишено внимание

IMG_1734Капитан Ивайло Мараченски е от Ловеч. Запалва се по военната професия от баща си, който е военнослужещ. Завършва математическата гимназия в Ловеч, а през 2011 г. – военното училище като свързочник. Участвал е в операцията на НАТО в Афганистан през 2013 и 2015 г. В DCM-F е от 2018 г. Женен, с дете на година и половина. Обича спорта, играе футбол.  

– С какво настроение тръгва групата за Афганистан?
– Групата е настроена положително към мисията, която ни предстои. Хората са подготвени доста добре, всички са мотивирани за изпълнение на задачите. Нашата подготовка включваше национална и международна част. Участвахме в едно от най-мащабните учения на Алианса през 2019 г., представляващо етап от нашата подготовка. Там също хората успяха да натрупат опит. Съставът е хомогенен, има хора, които вече са натрупали опит на подобни длъжности в щаба на мисията, и такива, които тепърва ще се сблъскат с предизвикателството и на Афганистан, както и на специфичните КИС, развърнати в района на щаба. Считам, че хората са доста добре подготвени.

– Колко военнослужещи са били досега на подобна мисия?
– От групата, която е в състав от 9 човека, шестима са били на такава мисия. Това е доста висок процент. Те познават нещата на място. Част от тях отиват на длъжности, които вече са заемали там. Ще има и предизвикателства, разбира се. Опитът от минали участия показва, че винаги се случва нещо, което е плюс на задачите, които имаме. Но ние и психически сме подготвени за това.

– С какво конкретно ще се занимавате там?
– Най-общо – ние осигуряваме комуникационно-информационната поддръжка на съвместния оперативен център, който е развърнат в Кабул, в щаба на мисията на НАТО в Афганистан. Тоест нашите задължения ще бъдат в щаба на самата мисия. Аз имам и задължения, които изпълнявам в командването на мисията „Решителна подкрепа”.

– В словата от трибуната стана дума, че ще действате на цялата територия на Афганистан…
– Да. Както спомена генерал-лейтенант Тодоров, ние имаме отговорности по развърнатите вече КИ средства, които, разбира се, не са само в Кабул. Като командир на групата стриктно ще спазвам и националните ограничения, които са ни наложени. Тоест, при необходимост да изпълняваме задължения извън щаба на мисията те ще бъдат съгласувани със СКС в лицето на командващия на СКС.

lubcho todorov– Как очаквате да работите със съюзниците от мисията?
– Споменах учението през миналата година. То не е първото, в което се включи националният мобилен модул. Смея да твърдя, че цялата група има доста голям международен опит, натрупан в мисии зад граница и в международни учения.

– В последните дни има изостряне на обстановката в Близкия изток. Имате ли някакви притеснения и смятате ли, че това може да се отрази на работата ви?
– В течение сме на всичко, което се случва в страните в съседство с Афганистан. Няма как това да не обостря нашето внимание. Не бих казал, че имаме притеснения. Но има нотка на размисъл – говоря от позицията на факта, че все още сме в България. Пристигайки в района на мисията, ще се стремим да спазваме всички мерки за безопасност и всичко, което ни е наложено от приемащата страна, в лицето на НАТО. Тоест – не бих казал притеснение, но повишено внимание. Имаме го в нашето съзнание. Мотивирани сме за изпълнение на задачите. Искрено се надявам и съм уверен, че ще защитим интересите на страната, позициите, които имаме в НАТО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани