Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почитат паметта на герой от Добричката епопея

[post-views]
Почитат паметта на герой от Добричката епопея

3-пръст111Пръст от лобното място на герой от Добричката епопея ще бъде пренесена в родния му край – в с. Драгойново, община Първомай, където ще бъде издигнат мемориал. Това стана ясно, след като вчера заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов посети добричкото село Смолница, край което ефрейтор Запрян Ангов загива, за да спаси командира си в първия ден на Добричката епопея – на 5 септември 1916 г. За подвига си военнослужещият е обявен посмъртно за герой на Шести конен полк. В Смолница Атанас Запрянов взе пръст от лобното място и от мястото, където е погребан ефрейтор Ангов. Пръстта ще бъде положена в бъдещия мемориал в Драгойново.
Заместник-министърът на отбраната се срещна и с баба Сева – родственичка на Александър Сивков, който през септември 1916 г., рискувайки живота си, успява да погребе ефрейтор Ангов и другите войници, загинали край селото. Атанас Запрянов изказа благодарност на родственичката на Сивков за стореното от жителя на селото преди повече от 100 г.
Паметникът в Драгойново, което е родно място на заместник-министър Запрянов, ще увековечи паметта на 87 мъже от селото, загинали във войните за национално обединение (1912–1918 г.) и във Втората световна война. Автор на паметния знак е добричкия скулптор Христо Илиев.
Неотдавна, по време на посещението си в Северна Македония за Архангелова задушница, заместник-министър Запрянов взе пръст и от друго емблематично за българската бойна слава място – Завоя на р. Черна. Повече от 200 български мъже от Драгойново проливат кръвта си по фронтовете на войните за национално обединение. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани