Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

112-ата годишнина на българското военно разузнаване беше отбелязана тържествено днес

[post-views]
112-ата годишнина на българското военно разузнаване беше отбелязана тържествено днес

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участваха днес, 10 януари, в тържеството по повод 112-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване и празника на Служба „Военна информация“. Заместник-министър Анатолий Величков поздрави личния състав на Службата от името на министъра на отбраната и благодари за своевременното предоставяне на достатъчна, достоверна и актуална информация. „Процесът на стратегическия преглед на системата за национална сигурност и отбрана стартира със сериозната аналитична работа на Служба „Военна информация“ по отношение на геополитическата среда и рисковете и заплахите за сигурността. С анализите на Службата започна и оценката за необходимите отбранителни способности на въоръжените сили и на Българската армия“, изтъкна той.
m2В приветствието си изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация“ полковник Велко Атанасов благодари на военнослужещите и цивилните служители за положените усилия за утвърждаване на авторитета на Службата през изминалата нелека година. Той информира, че е приета визията за развитието на Служба „Военна информация“ до 2032 г. и апелира всеки един да допринесе за нейното изпълнение. „През 2020 г. Служба „Военна информация“ ще председателства комитета на НАТО по военното разузнаване, което е огромна отговорност“, заяви полковник Атанасов. „Ръководството ще разчита както на младите, така и на по-опитните колеги и занапред“, допълни той и пожела здраве, щастие и късмет на служителите.
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев също поздрави присъстващите от името на началника на отбраната. Той благодари за съвместната работа и оцени високо информационния продукт, който Службата предоставя. Генерал-лейтенант Илиев изрази увереност, че ползотворното сътрудничество за развитието и просперитета на Българската армия и държава ще продължи и занапред.
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и директора на Служба „Военна информация“ бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати.
В знак на преклонение и почит бяха поднесени венци и цветя на паметниците на загиналите български военни разузнавачи.
Годишнината от създаването на военното разузнаване беше отбелязана и от личния състав на военно формирование 24 620-Свобода. В празничния ден 8 новоназначени военнослужещи се заклеха да служат вярно и предано на Родината.

През 1908 г. на 12 януари (нов стил) влиза в сила указ № 190 на Княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция. С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани