Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кой ще триумфира с „Оскар“ през февруари? Академията обяви номинациите за престижното отличие

[post-views]

Oscar_logoАмериканската академия за кинематографично изкуство обяви номинациите за „Оскар“. Тази година в битката за „най-добър филм“ влизат 9 заглавия, а победителите ще станат известни на 9 февруари. Българинът Теодор Ушев се размина на крачка от престижното отличие, след като анимацията му „Физика на тъгата“ остана извън окончателният списък.

„Жокера“ на Тод Филипс поведе класациите с внушителните 11 номинации за „Оскар“, сред които и в ключовите категории за главна мъжка роля на Хоакин Финикс, за филм и за режисура. Плътно зад него са „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе и „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино.

И трите заглавия влизат в надпреварата за „най-добър филм“, заедно с „Форд срещу Ферари“, „Заекът Джоджо“, „Малки жени“, „Брачна история“ и „1917“. Сред тях се нарежда южнокорейският „Паразит“ на Бонг Джон-Хо, който е считан за фаворит като „най-добър международен филм“.  Лентата поднесе голямата изненада, след като вече спечели „Златен глобус“.

Статуетките за най-добрите актьори сред мъжете ще си оспорват Антонио Бандерас, Леонардо ди Каприо, Адам Драйвър, Хоакин Финикс и Джонатан Прайс за главните роли и Том Ханкс, Антъни Хопкинс, Ал Пачино, Джо Пеши и Брат Пит – за поддържащите.  При жените отличията ще спечели Синтия Ериво, Саорайс Ронан, Шарлийз Терон или Рене Зелуегър при водещите актриси и Кати Бейтс, Лора Дърн, Флорънс Пю или Марго Роби – при второстепенните. Скарлет Йохансон е номинирана и в двете категории за ролите си в „Брачна история“ и „Заекът Джоджо“.

Церемонията през февруари ще бъде втората поред без водещ, а експерти очакват зрелищна битка между „стария“ и „новия“ Холивуд, след като продукции на стрийминг платформата „Нетфликс“ получиха повече от 20 номинации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани