Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край на войната: САЩ и Китай подписаха търговско споразумение

[post-views]
Край на войната: САЩ и Китай подписаха търговско споразумение

Donald_KitaiСАЩ и Китай подписаха търговско споразумение, което трябва да сложи край на търговската война между тях. Намирането на решение на възникналия преди година спор между двете икономически супер сили се очаква да успокои пазарите и да даде нов тласък в растежа на глобалната икономика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Китай Лю Хъ подписаха така наречената „първа фаза“ от търговското споразумение между двете страни на официална церемония във Вашингтон. Независимо, че  сделката в общи линии има за цел да осигури защитата на американските технологии, Пекин я определи като печеливша и за двете страни.

  Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Китай пое значителни и изпълними ангажименти за да защити американските идеи, търговските тайни, патенти и търговски марки. Това беше повече от очаквано. Те не знаеха, че покрихме всичко. Това е фаза едно и на този етап те направиха много повече от колкото някои смятаха за възможно.“

Със споразумението Пекин се съгласи още да увеличи вноса на американска продукция през следващите 2 години с 200 милиарда долара над равнището от 2017-та. Това включва допълнителна земеделска продукция, авиация, машини и стомана, както и енергийна продукция.

Независимо от пробива в преговорите САЩ обявиха, че ще запазят въведените през 2018 мита върху китайските стоки, докато двете страни не подпишат и втората фаза на споразумението, която трябва да обхване правилата за киберсигурност и либерализирането на китайския вътрешен пазар за услуги.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани