Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взрив от ревност опустоши блок във Варна

[post-views]
Взрив от ревност опустоши  блок във Варна

Димитър Илиев

взрив варна1Предпологаемият извършител – бивш полицай, е една от двете жертви
Мощен взрив в апартамент в жилищен блок във Варна призори уби двама и вкара други 18 в болница. Трагедията стана около 4 ч сутринта на 13 януари в кв. „Владислав Варненчик“. Пожарникарите откриха два трупа, които и досега са с неизяснена самоличност. Единият е на човек в опустошения апартамент, другият е на жена от съседно жилище. 
Криминалистите работят по версия, че взривът е причинен от 66-годишния бивш полицай Веселин Димитров, който е обявен за общонационално издирване. Най-вероятно обаче точно той да е жертвата във взривения апартамент. Телата и на двете жертви са напълно обгорели и могат да бъдат идентифицирани само с ДНК експертиза – една от трите, разпоредени от разследващите.
„Двата трупа са намерени в два съседни апартамента. Засега е трудно да се каже къде е огнището на горене. Затова днес ще продължим с допълнителните огледи. Няма потвърждение, че в жилището е имало взривни вещества“, каза окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Загиналата съседка е на 53 години. „Много добра жена – майка, баба, работеше. Не заслужаваше такава смърт“, казаха съседите й, които познават и Димитров, за когото твърдят, че не бил много общителен.
Засега още не е ясна конкретната причина 
за мощния взрив, за който се твърди, че е с еквивалент на 10 кила тротил. „Все още не е ясно кое се е случило първо – пожарът или взривът. Последвал е пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал взрив. Хората са спели, няма очевидци, които да кажат какво се е случвало преди пожара“, заяви още прокурорът Конов. „По първоначална информация стана ясно, че мъжът е изнасял багаж от взривения апартамент цяла нощ и тя беше приета от всички като достоверна. В хода на разследването и разпитите на място на свидетели се оказа, че това не е така. Съседи са чули шум, който са определили като местене на мебели“, уточни Конов. „Назначена е химическа експертиза, която има предмет да изследва всички иззети находки при първоначалния оглед. Експертизата е назначена на специалисти от отряда за борба с тероризма в София и очакваме заключения в най-скоро време“. 
Живеещите в блока, дори тези, чиито апартаменти не са сериозно пострадали, обаче не могат да ги обитават, защото в сградата няма ток и вода. Освен това според експерти има опасни обгорели кабели, а и трябва да бъде направено обследване на блока за конструктивни изменения след взрива. Видимо пораженията не са много сериозни, но трябва да бъде направена цялостна експертиза.
Жената, с която Димитров е живеел, е разпитана, тя е настанена в кризисен център. Преди това, на 22 декември, тя се изнесла от жилището заради тормоз, а срещу него на 6 януари е била издадена ограничителна заповед – да не я доближава и да напусне апартамента. Именно заради това се смята, че бившият полицай, уволнен през 1995 г. за корупция, е извършил всичко умишлено за отмъщение. Преди дни той изпратил дълго писмо до сайта varna24.bg и разказал, че е отчаян и животът вече няма смисъл за него. Последващите действия на мъжа водят до едно заключение – отмъщение от ревност, твърдят разследващи. 
В писмото си Веселин разказва – 
От 1992 г. живея с жена, която е разведена 
Запознахме се, станахме близки, решихме да живеем заедно. След два месеца научих от нея, че има дете, което тогава беше на 4 г. Детето беше отглеждано от прабаба му и прадядо му в едно село край Шабла, възрастни, добри хора. Грижеха се за него според своите собствени разбирания и възможности. То ядеше само пържени картофи и лютеница, намазана на филии хляб. Жената искаше да сключим брак и да имаме свое дете. Не пожелах, защото според моите виждания не е достатъчно само да имаме деца, но и да можем да се грижим за тях, да ги възпитаваме, да им отделим нужното време и внимание.“ Веселин разкрива как двамата заживели заедно в блок 302, а апартаментът бил в окаяно състояние. Той започнал ремонт, като по това време работел в криминален отдел в полицията. Грижел се за жилището и за възпитанието на детето. „От предния си брак имам две дъщери. Ще спомена само, че голямата ми дъщеря е с информатика и икономика, работи в тази сфера, а малката е в Германия над 10 години и е кардиохирург. Реших да възпитавам като свое това момченце, да му формирам логично мислене, да учи, да се развива. Никога не е ходел на частни уроци, изключително и само аз съм се занимавал с него. Интелектуалното ниво на семейството, от което е произлязла жената, не е розово. Баща й споделяше пред внука си и пред дъщеря си, че когато той учел, отварял книгата, слагал я на гърдите си и 
заспивал, а като се събудел, всичко било 
в главата му
Аз работя, издържам, възпитавам, правя основни ремонти на жилището“, пише още Веселин.
„Минаха 4–5 години и аз предлагам на жената да помисли за работа. Говорих с мой познат, около 1997 г. беше, да отиде на интервю и да я вземе във фирмата си. Тръгва тя на интервю в определения час, аз лепя у дома фаянсови плочки в кухнята. След около час и половина пристига баща й при мен и ми казва: „Как може, бе, ти си я изгонил с една рокличка на гърба!“. А той живее във вилата си над Виница. Останах втрещен. А таткото разказва: „Дойде дъщеря ми на вилата, плаче“. Много се учудих. Тя се прибра гузна, мълчи, не й задавах въпроси, но поведението й беше непонятно за мен. 
Накрая детето завършило с пълно отличие Математическа гимназия, след което влязъл в Морско училище. „27 години в Морско училище не са имали пълен отличник, той завърши с пълно отличие. Завърши магистратура в Нюкасъл, Англия. Когато се прибра, ние бяхме превърнали вече апартамента в суперлуксозно жилище. Плановете бяха той да започне работа в голяма морска компания някъде зад граница. Той като се върна, аз летях от щастие, че съм успял да осъществя плана за това момче с много постоянство, търпение, всеотдайност.
… Разбрах, че планът е бил да бъда омърсен, колегите да знаят, че съм лош човек, за да се съберат с бившия си съпруг. Това, което съм знаел за него, беше по нейни думи, че я е биел, тормозел, изнасилвал…
Очевидно всичко е било с цел 
да бъда изгонен от жилището, защото вече съм непотребен
Аз не изпитвам съжаление към себе си. Не е бил лек животът ми. Но черната неблагодарност – това може да се случи и на друг. Признавам си и днес, макар че ме е срам, още обичам тази жена. От това боли още повече. Но има огромна доза съжаление.
На 21 декември жена ми е изтеглила рентата от земи, които има, получила си е заплатата, задигнала ми е дебитната карта и изчезва. Пуснала си е неплатена отпуска. Аз като ненормален тръгнах да я издирвам. Не съм допускал, че тя би могла умишлено да избяга. Мислех да я обявявам за издирване. Това е жена на 51 години.
Явно има и влияние от друго място. На 4 януари дойде кварталният и заяви, че имало сигнал за домашно насилие от мен. Жената си извадила медицинско, че е бита. У дома никога не е имало домашно насилие. В медицинското също е отбелязано, че няма данни за това, за което претендира тъжителката. Когато разказах на кварталния всичко, което и на вас, инспекторът се смя. Как може на 12 декември да си вади медицинско и до 22 декември да си живее при мен. Сега очаквам атаки, вероятно ще бъда изгонен от апартамента. Тя е пуснала сигнал до прокуратурата за домашно насилие, за да бъда изхвърлен от жилището. 
Аз нямам сили да се съпротивлявам вече. Стоя и гледам в нищото. Животът продължава, аз съм отстрани. Бивш спортист съм, здрав съм, но духовното ми е изпразнено. Убит съм. Не хленча, но намразих всичко. 
Работил съм със закона. Той е бил мой инструмент, вярвам във върховенството му
Но явната несправедливост законът не би трябвало да защитава. А то така ще стане. Да са живи и здрави неблагодарниците“, завършва Веселин писмото си.
Какво точно е станало в апартамента все още не е ясно. „Към този момент нямаме данни, които да подкрепят тезата, че взривът във Варна е вследствие на боеприпаси или взривни вещества. По-скоро колегите работят по установяване на изтичане на газ“, твърди вътрешният министър Младен Маринов. Според експерти взривът е причинен от комплексно действие на запалителни материали, които са съхранявани в дома на бившия полицай.

Най-ново

Единична публикация

Избрани