Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Афганистан талибаните подновяват преговорите със САЩ за мир

[post-views]
Американски военни са заловили ключов боец на „Ислямска държава“ в Сирия

USA-army_SiriaПредставителят на политическия офис на талибанското радикално движение в Катар Сухел Шахин потвърди възобновяването на преговорите за примирие между афганистанското движение и американската делегация, водена от Залмай Халилзад.

„Екипът за преговори на ислямското емирство, воден от ръководителя на политическия офис Мула Барадар, се срещна с американска делегация, ръководена от Халилзад, относно подписването на споразумението и свързаните с него въпроси“, написа той в Туитър.

През декември 2019 г. талибаните и САЩ възобновиха преговорите в Доха след тримесечна пауза, но те не доведоха до нищо, въпреки информацията за възможно подписване на временно споразумение за прекратяване на огъня, припомня БГНЕС.

САЩ и талибаните водиха преговори няколко месеца през 2019 г. Представителят на САЩ за Афганистан, Халилзад и делегацията на талибанската политическа служба в Доха, след осем кръга преговори, постигнаха споразумение за проект на мирен договор, който включва прекратяване на огъня, изтегляне на чуждестранни войски от Афганистан и началото на всеобщи междуафганистански преговори за мир. През септември обаче, след поредица от терористични актове, извършени от талибаните в Кабул и редица други градове, които убиха и американски военни, президентът Доналд Тръмп разпореди преговорите с талибаните да бъдат прекратени и споразумението да бъде отменено. 

Източник: https://www.actualno.com/

Най-ново

Единична публикация

Избрани