Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дронове ще откриват човек от 1,7 км нощем

[post-views]
Дронове ще откриват човек  от 1,7 км нощем

dronИзбираме доставчик измежду 24 компании
От разстояние 1,7 км разузнавателните дронове, които в близките години ще придобие Българската армия, ще могат да откриват човек на местността нощем. Това става ясно от изискванията за обществената поръчка, с която Министерството на отбраната планира да закупи безпилотни летателни системи (БЛС). От военното ведомство вече са изпратили покани до общо 24 производители. 
Сред тях са 8 български фирми
5 компании от САЩ, също 5 от Израел, 2 от Италия и по една от Испания, Швейцария, Германия и Латвия.
Дроновете, които България ще закупи, са от два типа. Единият е клас „Мини”. Според публикуваните изисквания на възложителя – МО, става дума за машини, които са с дължина до 3 м, разпереност на крилете до 2,5 м, задвижват се от електродвигател и има максимална излетна маса – до 7 кг. 
Таванът на полета им трябва да е поне 4000 м над морското равнище. Дроновете трябва имат поне 10 км радиус на опериране при устойчива връзка за управление и предаване на видеоинформация в реално време, а максималната продължителност на полета да е не по-малко от 90 мин. Максималното разстояние от наземната станция при автономен полет и запис на видеоинформация на борда на безпилотния летателен апарат (БЛА) в зоната за въздушно наблюдение и разузнаване пък не бива да е под 20 км.
Машината 
ще се изстрелва от преносим катапултdron
или с ръка. Предвижда се да има и автоматичен режим за връщане на дрона в мястото на излитане в случай на преднамерени електромагнитни въздействия. 
Приземяването ще е самостоятелно или с парашут. Безпилотникът ще трябва да може да работи при температури от минус 20 до плюс 40 градуса по Целзий.
Дронът ще бъде снабден с цветна видеокамера за дневно наблюдение с 30-кратно оптично и двукратно дигитално увеличение. Ще прави снимки с резолюция над 12 мегапиксела. 
Летателният апарат ще бъде оборудван и с неохлаждаема термовизионна камера. Инфрачервените прибори за наблюдение ще могат да откриват човешка фигура от 1 км, ще я разпознават от 250 м, а ще я идентифицират от 150 м. Същите действия спрямо бронирана бойна машина 4х4 ще може да се извършват съответно от 2,5 км, 750 м и 350 м.
Дронът ще записва цялата информация, събрана по време на полета, и ще може да я предава към наземната станция, която ще бъде 
монтирана в ръчно преносим контейнер
използван като работното място на оператора при развръщане на БЛС. Дронът ще може да се управлява както в автоматичен режим по предварително зададен маршрут, така и в ръчен режим чрез джойстик.
Наземната станция ще предава информацията от дрона по защитен канал в тактическия оперативен център на батальона или дивизиона на разстояние, не по-малко от 300 м. Апаратурата ще позволява поне 10-кратно увеличение на избрани обекти от видеоизображението. Комуникационните канали на системата ще бъдат изцяло цифрови и криптирани, като шифровъчният ключ трябва да е с дължина 128 бита.
Другият тип дронове, които ще бъдат закупени, са от клас „Малки”. Въпреки това определение те ще са значително по-големи и по-тежки от апаратите, класифицирани като „Мини”. Съответно са повишени и изискванията към апаратите.
Дронът от типа „Малки” трябва да е с дължина 5 м, разпереност на крилата до 5 м и
максимална излетна маса до 150 кг
Машината ще има таван на полета най-малко 4500 м над морското равнище и ще трябва да може да се отдалечава от наземната станция на 120 км и повече. Радиусът на опериране се изисква да е не по-малко от 50 км, а максималната продължителност на полета – поне 5 ч.
Дронът ще има един или повече двигатели с вътрешно горене, а подготовката за повторен полет след кацане ще е до 45 мин. Безпилотната система ще позволява едновременното управление на минимум два летателни апарата от този тип. Дронът ще излита чрез катапулт или от писта, а ще се приземява чрез уловител или на писта.
Цветната видеокамера за дневно наблюдение ще може да прави снимки с резолюция, не по-ниска от 20 мегапиксела. Апаратът ще има и неохлаждаема термовизионна камера. Дронът ще разполага с инфрачервени прибори за наблюдение, които ще могат да откриват човешка фигура от 1,7 км, ще я разпознават от 440 м, а ще я идентифицират от 220 м. По отношение на бронирана бойна машина 4х4 тези разстояния ще са съответно 4,5 км, 1240 м и 640 м.
Дронът ще е снабден и с 
радар за селекция на движещи се цели
С тази апаратура безпилотникът ще открива от поне 10 км разстояние транспортна машина, движеща се с 10 км в час и повече. Изисква се наземната станция да е мобилна и да позволява както автоматичен, така и ръчен режим на управление на дрона. 
Наземният терминал за наблюдение пък трябва да позволява управление на полезния товар чрез джойстик, както и поне 10-кратно увеличение на избрани обекти от видеоизображението. Дронът ще трябва да е в състояние да лети при температури от минус 20 до плюс 40 градуса по Целзий и да може да се завръща автоматично на мястото на излитане. Изисква се назначеният технически ресурс на БЛС да е не по-малък от 10 години или от 2000 летателни часа. 

dronПървите машини идват още тази година

Още през 2020 г. страната ни трябва да получи първите дронове. Това става ясно от документацията на обявената обществена поръчка. Всичките 12 апарата от клас „Мини” ще бъдат доставени на България в периода 2020–2024 г. Общата стойност на тази дузина е 10,8 млн. лв. с ДДС. По 3 броя от тях ще бъдат получени през 2020 и 2021 г., а по два – през следващите три години.
Дроновете от клас „Малки” ще са два. По един от тях ще бъде доставен през 2020 и 2021 г. Общата им прогнозна стойност е 14 млн. лв. с ДДС.
Със заповед на министъра на отбраната е назначена работна група, която ще проведе преговори с всяка една от поканените за участие фирми за подобряване на съдържанието на първоначалните им оферти. След приключване на преговорите работната група ще извърши оценка и класиране на предложенията.
Възлагането на поръчката ще се извърши на основата на избора на икономически най-изгодната оферта, в която съотношение „качество/цена” е оптимално. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани