Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каракачанов и Борисов откриха нова военна база в Египет

[post-views]
Каракачанов и Борисов откриха нова военна база в Египет

египет борисов каракачановМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов и премиерът Бойко Борисов участваха в официалното откриване на новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море. Базата е една от трите нови стратегически военноморски бази на бреговете на Средиземно море и на Червено море, чието създаване египетските въоръжени сили обявиха през 2017 г.
В рамките на визитата си българският премиер проведе двустранна среща с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, на която обсъдиха въпроси от общ интерес за двете страни и теми от международния дневен ред. 
Борисов предложи на Египет сътрудничество в областта на енергетиката предвид газовите ресурси на страната, от една страна, а от друга – реализацията на редица проекти в сектора в България. „Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребители, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа, отбеляза Борисов. Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия изток и Африка, като през годините двете страни поддържат активен политически диалог. „Аз работих много за тази среща. Египет е много важен партньор. Успял съм да изградя такива отношения“, каза премиерът Бойко Борисов преди срещата си с президента на Египет тогава. „Ние сме добри приятели от много години. В ООН се видяхме, поддържаме телефонен контакт непрекъснато. В края на краищата това е едно признание и за него, да дойде целият Европейски съвет тук“, добави българският премиер. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани