Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клиника на ВМА вече конкурира най-добрите в Европа

[post-views]
Клиника на ВМА вече конкурира най-добрите в Европа

IMG_1923Потокът от пациенти във вече ремонтираната Клиника по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на ВМА не секва цяла година: зимата заради леда, пролетта заради мотористите, лятото – заради катастрофите… Това казва с усмивка старшата сестра Мариана Кралева, която от 41 г. работи във ВМА, като е тръгнала от спешната операционна. След ремонта и за персонала, и за пациентите в клиниката най-видим и осезаем е уютът – всичко е ново, модерно, приятно и лесно за работа, обяснява тя промяната. Не само нашата клиника, а във всички ремонтирани клиники на ВМА са на европейско ниво! 
Така обобщава старшата сестра и подчертава, че апаратурата им е страхотна, че аптеката е пълна и с лекарства, и с превързочни материали. На етажа има и рентген, и всички удобства за работата на екипа. 
Мариана Кралева добавя важния факт, че в клиниката няма текучество на кадри: въпреки дефицита на медицински сестри в здравеопазването в екипа няма свободно място за сестри. Тук летвата е висока, защото няма как да си прохождащ, операционната работа е сложна и за да се включиш, трябва да не си съвсем новак. Така смята старшата сестра от камбанарията на собствения си професионален опит от 1981 г. досега.
Клиниката вече си е завоювала водещо място сред травматологичните центрове в страната. Ключът към тази позиция са висококвалифицираните специалисти и най-съвременните методики на диагностика и на оперативно лечение. Като неизменна част от клиниката е и отделението по септична хирургия, уникално звено с над 40-годишен опит.
Всичко беше изринато из основи, описва ремонта и началникът на клиниката проф. д-р Неделчо Цачев, д. м., и сега работим при перфектни условия и пациентите се чувстват комфортно 
определя той резултата. Ремонтът дотук е бил преди всичко битов, основен, но клиниката е плачела за промяна, последният козметичен ремонт е бил преди 15 г. Сега стаите са оборудвани с по две нови функционални болнични легла, със съвременна газова инсталация, с източник на кислород, условията са като в много добра европейска клиника.
Поласкани сме, че след клиниката по трансплантология, ръководството на ВМА набляга на осъвременяването на нашите операционни, казва проф. Цачев, тъй като извършваме голям обем ендопротезиране, смяна на стави, което си е тежка, сериозна хирургия, за която стерилността и операционната са от голямо значение. От април нататък за 42 работни дни ще се извърши този ремонт по най-съвременните стандарти. Специално метално покритие ще гарантира стерилността. Д-р Цачев си спомня за американски клиники, където в името на стерилността оперират със скафандри.
IMG_1886Отвъд суетнята около подновения дом се задават няколко събития през годината. 
Вече от 3 г. изявени специалисти в протезирането споделят опита си с екипа на проф. Цачев. И както той казва, те забелязват възможностите и на ВМА, и на клиниката. Последният техен колега от Швейцария, специалист в тазобедреното протезиране, впечатлен от качествата на екипа („Вие сте върхът!“), е готов да идва всяка година. Престижно и авторитетно е за всеки лекар да каже, че е гостувал в милитъри хоспитал. 
През миналата година „Джонсън и Джонсън“ сертифицира дейността на клиниката ни за обучение на лекари в протезирането, разказва проф. Цачев и обяснява, че те са изкупили няколко сериозни фирми в областта на ортопедията в Европа и в света. Така клиниката на ВМА е резидентна за курсисти в 3 курса годишно в 3 области – в артроскопската травматология, в колянното и в тазобедреното протезиране за зоната от страните от бившия Източен блок и Украйна. „Джонсън и Джонсън“ имат нов модел коленна протеза и клиниката е сред първите, които го използват. Първите медици, които ще почерпят от опита на клиниката, са украински и сръбски. 
Ще продължим традицията и ще посрещнем двама гост лектори, обяснява проф. Цачев. Тази година акцентът ще е върху раменното протезиране, затова и гостът ще е водещ в специалист в областта. Словенците например имат екипи, които само това работят. Той цени и педантизма на швейцарските и германските си колеги, които не излизат от алгоритъма в работата си. 
Любопитно е, че за двумесечен курс заради специализация млада лекарка от Барселона е в клиниката. Самата клиника влиза в кръг на обучаващи и обучавани, особено на млади медици. Като след 10–15 г. тези лекари ще са водещите в техните страни. Библията в ортопедията и травматологията за новости, идеи, патенти, развойно дело и технологии е асоциацията в травмата, но и в ортопедията АО, базирана в Давос (Швейцария) от създаването си, където работи българинът Бойко Василев, който с няколко български млади ортопеди и травматолози правят много публикации в западни реномирани научни списания. Двама от тях са от „Пирогов“ и защитават и дисертация. По традиция като възпитаник на проф. Емил Тахов и проф. Андрей Йотов и както те, така и д-р Цачев спазва принципа да обучава млади колеги. А Бойко IMG_1883Василев помага в пробива им в чужбина. С него проф. Цачев работи по операция с компютърно моделирана става на млад пациент с болестта на Бехтерев. Днес пациентът се чувства много добре, следват успешни други операции. Скоро с д-р Владислав Райков, който прави компютърното моделиране на ставите индивидуално според особеностите на пациента, ще излезе с доклад и научно съобщение в чужбина. Това е голяма новост, затова и умения две в едно като лекаря – IT специалист, е особено ценен. В този тип операции медиците от ВМА могат да конкурират най-добрите. Затова ме ласкае интересът към работата ни през последните години, обобщава проф. Цачев. И се радва, че в клиниката му започват да специализират още двама млади лекари, които владеят и по няколко езика. Два пъти за година се увеличава колянното протезиране в клиниката и се изравнява с традиционно високото тазобедрено протезиране, а потокът от пациенти не намалява… Може би и защото проф. Цачев изповядва хуманния принцип: дали пациентът е министър, генерал или бай Иван, отношението към него да е едно и също.

Най-ново

Единична публикация

Избрани