Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

София заема 297-мо място от 440 града в класация за най-високите разходи за живот

[post-views]
Шествие с молитва за мир и срещу войните по света в София

ndk_sofia_2012_pd_06Къде в света разходите за живот са най-високи? Отговорът дава статистическият индекс Numbeo в годишната си класация за най-скъпите градове в света през 2020 г. София заема 297-мо място сред 440 града.

Numbeo e най-голямата база данни в света, изградена въз основа на потребителска информация за стотици градове и държави по света. Индексът за разходите на живот се изчислява на база цени в магазини и ресторанти, тарифи за градски транспорт, сметки за комунални услуги и общата покупателна способност на местното население.

Редом със София в класацията влизат още Варна, Пловдив и Бургас, съответно на 333, 339 и 358-мо място. Нашата столица съвсем не е най-скъпата на Балканите. Изпреварват я Атина на 209-то място, Любляна – на 215-то и Загреб – на 233-то. След София се нареждат Подгорица, Букурещ, Белград, Тирана, Сараево и Анкара.

В световен мащаб разходите за живот са най-високи в Цюрих. Цялата челна петорка е съставена от швейцарски градове и се допълва от Базел, Лозана, Женева и столицата Берн. В десетката влизат още четири града в Норвегия – Ставангер, Осло, Трондхайм и Берген, както и исландската столица Рейкявик.

В дъното на класацията са индийски и пакистански градове, сред които Джайпур, Мангалор, Карачи и Исламабад.

Най-ново

Единична публикация

Избрани