Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Триумф на курсантската рота в НВУ

[post-views]
Триумф на курсантската  рота в НВУ

Капитан Ивелин Тодоров е командир на рота в курсантския батальон при Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Той ръководи представителната рота, която е сформирана през 2007 г. от полковник Евгени Пенчев – заместник-началник на НВУ, и във връзка с участието във втория международен фестивал на военните духови оркестри и от тогава досега участва активно във всички издания на фестивала, а също и в тържествените ритуали, провеждани от Националния военен университет. Така се е зародила идеята, като самите строеви хватки и движения са част от строевата подготовка на бъдещите офицери. Капитан Тодоров като курсант пет години е бил участник в блока, който е съставен от курсанти от втори до пети курс. 

dav „Представителният блок е въоръжен с легендарната пушка „Манлихер“, образец 1895 г., която е извоювала славните победи на Българската армия и нашите деди са воювали с нея. Самата тя има сантиментална стойност освен всичко останало. Именно заради това ние ги пазим като очите си по време на демонстрации. Ползва се също и пехотната пушка М95, дълга 1272 мм и тежаща 3,8 кг без патрони. В униформите на курсантите от представителния блок са вплетени елементи от юнкерската униформа и подофицерската униформа от периода на войните за национално освобождение и обединение“. Това сподели специално за читателите на вестник „Българска армия“ капитан Ивелин Тодоров. 
Като говорим за униформи, той сподели също, че новата парадна униформа на курсантите е много елегантна. При нея също има вдигната яка, както при униформите от представителния блок, който се командва от капитан Тодоров. Разликата с тази униформа е в това, че маншетът на ръкавите е различен. Той е червен на цвят с жълт кант при униформата за демонстрациите. Това е специфично за юнкерската униформа. 
„В самото начало всички команди се подават поединично, като всяка от тях има подготвителна и изпълнителна част. След това започват да разнообразяват и развиват самата демонстрация с повече комбинации и движения. Първоначално се представя само разреждането, което се взема от строевия устав, а от там нататък го развихме с различни видове вълни на „За почест“, „На колене“ и комбинации. По-късно се зароди идеята за кръг. От това излезе и още една идея за „Дунавско хоро“. Дори и по време на войните войската също е можела да се забавлява и да играе хоро, а и музиката е част от войската – маршовете например“, твърди капитан Тодоров. 
Дунавското хоро е най-популярното хоро на българския композитор Дико Илиев. То е написано през април 1937 г., когато авторът работи в оркестъра на Трийсет и шести Козлодуйски пехотен полк в Оряхово. Аранжирано първоначално за духов оркестър, то е право хоро в размер 2/4.
„Дунавското хоро“ често се изпълнява при посрещането на Нова година, след химна на България и „Многая лета“, което до голяма степен го прави едно от най-известните български хора.
Самата музика винаги е повдигала бойния дух на войската именно с тези хора и маршове, които са фон на самите строеви хватки и движения. 
„Представителният блок участва в абсолютно всички военни ритуали, провеждани от Националния военен университет „Васил Левски“. Като се започне от Йордановден и хвърлянето на Богоявленския кръст, както и освещаването на Бойните знамена, та се стигне до края на годината. Ние възстановихме една много интересна традиция, при която веднага след изваждането от водата на Богоявленския кръст, произвеждаме топовен салют с халосни патрони, както е записано още от 1927 г. – с „ялов патрон“. Това е много интересно за обществеността. Участваме активно и във всички останали празници през цялата година“, споделя още капитан Ивелин Тодоров. 
С тяхната демонстрация участваха в празненствата по повод на Деня на независимостта в програмата във Велико Търново. А след това началникът на Военния университет е разпоредил да вземат участие и в националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“. „Целта ни беше да подпомогнем основните насоки на кампанията – популяризиране на военната професия сред млади хора на България. Така искахме и струва ми се, успяхме да привлечем повече внимание към проблемите на армията и Въоръжените сили, а гражданите придобиха по-ясна представа за всичко, което правим тук, и как се подготвят бъдещите офицери“, отбеляза в заключение капитан Тодоров. 

bty Представиха нова хореография в Габрово

При провеждането на едно от поредните мероприятия от националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“, което се състоя в Габрово, беше представен и курсантски строй. Той беше командван от капитан Ивелин Тодоров от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. 
Освен че при тези мероприятия бяха представени и новите парадни униформи на курсантите, които бяха много добре възприети от обществеността, тук се случи и още нещо. Гражданството, което се беше събрало пред сградата на общината в Габрово, се впечатли от уменията на курсантите от Военния ни университет. 
Капитан Тодоров беше подготвил такава хореография за своите възпитаници, че блестящото им представяне на площада в Габрово се превърна в запомнящо се зрелище. Те демонстрираха уникални хватки с оръжие, стряскащо добра строева подготовка и накрая завършиха с празничен залп, който ознаменува истински шедьовър на представянето на военната професия. 
Така освен кампанията „Бъди войник“ полза от представянето на курсантите в Габрово, а след това и на много други места, имаха и гражданите. Те получиха възможност да видят на практика това, което бъдещите ни офицери могат и знаят, а каква по-добра реклама от това – за една национална информационна кампания, която иска да привлече повече млади хора към проблемите на армията и професионална реализация в нея. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани