Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изненада: Путин смени Медведев с Мишустин

[post-views]

Пламен Димитров
w1240-p16x9-1e647e35a07c39d06ebadbf6704460e5333f3a65Владимир Путин със сигурност няма да бъде президент на Русия след май 2024 г., но възнамерява да остане силната политическа фигура в Москва и след тази дата. Това са двата главни извода от зрелищното политическо шоу, представено от руския президент в сряда. Само за 3–4 часа той първо лансира сериозни промени в конституцията, след това уволни правителството и премиера като пътьом му намери нова длъжност, а за капак обяви, че новият министър-председател ще бъде слабо известният Михаил Мишустин. Всичко това бе пълна изненада дори и за най-опитните наблюдатели, както и за руската политическа класа.
Така Путин показа, че контролира напълно машината на властта, взема еднолично решенията за посоката на нейното движение и вече започва преструктуриране на политическата система с оглед на проблема „2024 година“. Макар че управлява автократично, той държи да запази демократичната фасада и няма да наложи отмяна на ограничението, че президентът не може да има повече от два последователни мандата. 
През 2024 г. Путин ще навърши 72 г., но очевидно е запазил отлична физическа и интелектуална кондиция и не смята да живее като пенсионер. Какво пък, погледнете Тръмп и повечето водещи кандидати за президент на САЩ от Демократическата партия – те отдавна са прехвърлили седемдесетака, но смятат, че им приляга да управляват най-могъщата държава в света. Така че истински приемник на Путин по-скоро няма да има – сегашният президент ще си запази водещата роля, облечена в някаква длъжност с неясни институционални рамки, като например председател на Държавния съвет или лидер на управляващата партия. От посланието от сряда обаче става ясно и каква държава иска да ръководи Путин – по-консервативна с по-„национализиран“ политически елит и по-изолирана от Запада. И по-социална – неслучайно президентът отново подхвана класическата популистка песен за подкрепа на майчинството, за заплатите на лекарите и учителите, за минималната заплата. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните търговски спорове на церемония в Белия дом, предаде ДПА, цитирана от БТА. „От това по-голямо няма. Задържането на тези две гигантски и могъщи държави в хармония е толкова важно за света. Светът днес ни гледа“, каза Тръмп при подписването на документmerlin_167185629_454abf37-fc8c-40ea-9ad9-c41d2ad54fd6-superJumboа след 75-минутна церемония.
Споразумението влиза в сила от следващия месец. Китай се ангажира да купи стоки от САЩ на стойност около 200 млрд. долара за две години, включително земеделски продукти за десетки милиарди долари. Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти. Тръмп заяви, че ако се постигне съгласие за втората фаза, митата на САЩ върху китайски стоки ще бъдат намалени. „Ще ги запазя, защото в противен случай няма да имаме никаква карта в ръцете си за преговорите“, каза преди това Тръмп. „Днес правим стъпка, която никой досега не е правил с Китай към едно бъдеще на справедлива и взаимна търговия с подписването на първата фаза на това историческо търговско споразумение. Заедно поправяме миналите несправедливости“, заяви Тръмп.
„Споразумението е добро за Китай, за САЩ и за света“, каза китайският вицепремиер Лю Хъ.  

Оглавяваното от Дмитрий Медведев правителство на Русия изненадващо подаде оставка в сряда. Президентът Владимир Путин благодари на членовете на кабинета, посочвайки, че той не е постигнал всичките си цели. Оставката дойде, час след като Путин в обръщение към Федералното събрание предложи конституционни поправки, които ще отслабят позициите на наследника му, а част от президентската власт ще бъде прехвърлена към министър-председателя и парламента. 
Путин обяви и каква ще бъде съдбата на Медведев, който бе и президент на страната между 2008 и 2012 г. Той ще заеме все още несъществуващата длъжност зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия. Медведев беше премиер непрекъснато от 2012 г. насам. 
По-късно в сряда Путин продължи с изненадите, като номинира шефа на данъчната служба Михаил Мишустин за министър-председател. 53-годишният Мишустин, който има инженерно образование, оглавява службата от 2010 г. и има големи заслуги за нейното реформиране и цифровизация. Работил е и в частния бизнес като директор на инвестиционен фонд. Мишустин е семеен и има три деца. През 2015 г. той влезе в списъка на сп. „Форбс“ на най-добре платените служители в Русия с доход от 183,31 млн. рубли (2,7 млн. евро).
Вчера Държавната дума скоростно одобри кандидатурата на Мишустин за премиер с 383 гласа „за“ при 14 въздържали се и нито един против. 
Час преди правителствената оставка Путин предложи референдум за конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система, начело на която той е вече 20 години. Русия трябва да остане силна президентска република – президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.
Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, както и другите членове на кабинета.
Друго предложение, направено от Путин, е бъдещите кандидат-президенти да са живели, не по-малко от 25 г. в страната, да нямат гражданство или разрешение за пребиваване от чужда държава. Сегашната Конституция изисква кандидатите за висшия пост задължително да са граждани на Русия и да са живели на нейна територия без прекъсване най-малко 10 г.
Освен това Путин предложи в конституцията да бъде записано, че изискванията на международното законодателство и договори и решенията на международните органи могат да действат на територията на Русия само ако не противоречат на основния закон на страната.      

Най-ново

Избрани