Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин смени влиятелния руски главен прокурор

[post-views]
Путин смени влиятелния руски главен прокурор

chajkaВ разгара на промените след оставката на правителството и предложените изменения в Конституцията руският президент Владимир Путин реши да смени влиятелния главен прокурор Юрий Чайка, предаде Франс прес.
Постът на 68-годишния Чайка, който той заемаше от 2006 г., ще се поеме от 44-годишния Игор Краснов, зам.-директор на Следствения комитет, съобщи Кремъл. Чайка е освободен от длъжност във връзка с преминаване на друга работа, се казва в съобщението.
Смяната на поста трябва да бъде одобрена от Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, формалност, която се очаква да бъде изпълнена в сряда.
Министър на правосъдието от 1999 до 2006 г., Чайка бе смятан за един от най-влиятелните хора в Русия и важна част от руската правосъдна система още от идването на Путин на власт. През последните години той беше обвиняван от опозицията, че по време на професионалната си кариера е натрупал голямо лично богатство, което Чайка отрича.
Игор Краснов започва да работи в Следствения комитет през 2007 г.. Той ръководеше разследването на предизвикалото голям обществен отзвук убийство през 2015 г. на опозиционера Борис Немцов и на убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова през 2009 г. Краснов е известен и с работата си срещу националистически и радикални кръгове.
Миналата седмица руският президент обяви конституционна реформа, прати правителството в оставка и избра за нов премиер Михаил Мишустин. Реформата, чието съдържание предстои да бъде уточнено, възроди спекулациите, че Путин подготвя политическото си бъдеще след изтичане на мандата си през 2024 г.

Източник: Москва

Най-ново

Единична публикация

Избрани