Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пробив? Учени откриха клетка, убиваща рака

[post-views]
Расте броят на случаите с новия вирус в Китай

virusНеочакван пробив в медицината. Учени откриха клетка в имунната ни система, която може да се използва при лечението на повечето видове рак. Откритието беше публикувано в авторитетното списание „Nature Immunology“ и цитирано от Би Би Си.

Изглежда има надежда в битката срещу рака – една от най-смъртоносните болести на всички времена. И тя е в новооткритата Т-клетка убиец, която учените са намерили в търсенето на нов неконвенционален начин да накарат имунната ни система да атакува ракови клетки.

Макар и в начален етап, лабораторните изследванията до този момент дават обещаващи резултати, твърдят учените от университета в Кардиф, Великобритания. Те посочват, че въпросната Т-клетка е част от имунната ни система и има за цел да сканира всички други клетки в тялото и при наличието на заплаха да я елиминира, като при процеса няма поражения за здравите клетки.

След модифицирането на  Т-клетката тя ще може да се използва при лечението най-често срещните ракови заболявания, като тези на простата, гърдата и на белите дробове, надяват се учените. Използването на Т-клетки при лечението на онкоболни е известно като имунотерапия, но на този етап методът е приложим при левкемията, но не и при солидни туморни образования.

  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани