Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Акустичното оръжие на бъдещето

[post-views]
Акустичното оръжие на бъдещето

2015847_univ_lsr_xl Старо библейско предание гласи, че при превземането на Йерихон предводителят на еврейския народ Исус Навин заповядал на войските да надуват силно дълги звукови тръби, при което защитните стени на града не издържат на звука и се срутват. Случилото се 
„чудо Господне“
било обяснено с уникалната вибрация, предизвикана от звуковите тръби, пред която масивните крепостни стени били безсилни. Оттогава съществува изразът „Йерихонова тръба“.  Дълги години на това предание не било обръщано особено внимание, но в началото на миналия век в Германия започнала разработката на средства за поразяване на жива сила и разрушаване на защитни съоръжения чрез звук. Разработките, свързани със създаване на акустични оръжия против живата сила се базират на микровълновия слухов ефект (Microwave Auditory Effect). Неговата същност е, че под въздействието на СВЧ излъчванията (свръхвисокочестотните излъчвания) в нашия мозък възниква звук, който ние чуваме без каквито и да са технически средства. За пръв път този ефект бил усетен през Втората световна война от работещите с радарни инсталации, които били мощни микровълнови излъчватели.  
През 1970 г. в САЩ се провеждали изследвания, свързани с 
формирането на звук вътре в главата 
на човек
Първоначално било обявено, че резултатите ще бъдат използвани за мирни цели като например за разработване на слухови апарати, средства за свръзка и др., но изследванията бързо били прекратени, след като било установено негативното въздействие на микровълновите излъчвания върху организма.
През 1991 г. в Русия било установено, че импулсното СВЧ поле възбуждало в човешката тъкан акустични колебания, които бързо достигали до слуховия център и предизвиквали неприятни болезнени усещания и дискомфорт.
Изследванията на учените доказали, че предаваният звук чрез СВЧ вълни може да доведе до силно раздразнение, загуба на съзнание и загубата на способност за оказване на съпротива. Някои изследователи твърдят, че от СВЧ излъчванията възниква термичен ефект, който води до повреждане на човешкия мозък. Именно тези ефекти стоят в основата на разработките за създаване на акустичните оръжия.
Акустичните оръжия обаче притежават съществен недостатък, свързан с липсата на селективен избор за въздействие. Те поразяват не само противника, но и тези, които го използват. Освен това използването им в населени места е изключително опасно, тъй като звуковата вълна се отразява в сградите и се връща обратно, поразявайки операторите. Командването на американската армия финансира изработването на звуконепроницаеми фургони, но те се оказват твърде тежки и неудобни при използване в полеви условия.
Правени са сполучливи опити при 
Използването на 
ефекта на резонанса
Той бил експериментиран успешно при щурмуване на сгради, в които се укриват терористи.
Най-успешни опити досега в създаването на акуLARDстични оръжия бележат САЩ, Русия и Китай, но засега приложимостта е в рамките на полицейските и специалните операции.
През 2000 г. се появява установката LRAD (Long Range Acoustic Device), създадена в компанията American Technology Comporation за защита на надводни кораби от терористи и пирати. Нейното успешно използване е обусловено от факта, че в морските и океанските площи липсват отразяващи прегради, които могат да създадат заплаха от поразяване на операторите. Принципът на действие на LRAD е произвеждане и насочване на мощна звукова вълна на ниски честоти до 150 dB. За сравнение може да се посочи, че при излитане двигателите на самолетите произвеждан звук в честота до 120 dB, която е на границите на човешките възможности за възприемане без увреждане на слуховия апарат.
В края на 2005 г. сомалийските пиратски катери извършиха нападение на круиз лайнера Seabourn Spirit, но бяха неприятно изненадани от акустично оръдие LRAD, намиращо се на борда. То ги принуди да хвърлят оръжията и да си запушат ушите поради ужасната болка. Към това оръжие проявяват определен интерес редица страни от Европа, Близкия изток и Азия.
В различни източници се отбелязва, че американската компания American Technology Comporation произвежда мобилен блок LRAD, излъчващ звук с честота до 130 dB–160 dB. 
Той се чува на дистанция до 9 км
като опасната зона за поразяване е в границите 100–300 м. Звуковата вълна се излъчва с помощта на антена с диаметър 83 см. Съобщава се, че се изработват и ръчни LRAD с формата на мегафон с мощност до 120 dB.
Междувременно Израел разработи и успешно използва нелетална система за въздействие против палестинците в северната част на Йерусалим. Системата произвежда пронизителен звук, непоносим за човек, като предизвиква силно главоболие, виене на свят и парализиране на агресивните действия. Друга подобна система е за активно отблъскване ADS (Active Denial System). То е наричано „лъч на болката“ и представлява установка, излъчваща електромагнитни СВЧ лъч с кратковременно шоково въздействие. Ефектът е предизвикване на рефлекторен стремеж на поразения бързо да напусне зоната на поражение. Болезненото усещане при ADS възниква в продължение на 3 сек, като след още 5 сек болката става непоносима.
Експериментален комплекс ADS, монтиран на джип „Хамър”, е бил изпитан в САЩ. Той имал антена, способна да формира лъч с диаметър 2 м и ефективна дистанция на действие около 500 м. За разлика от LRAD, която може само да оглуши и да изгони определени лица, то ADS може и да изведе от строя автомобил с престъпници или да обезвреди самоделна бомба „шахида“ (взривно устройство, закрепено на пояса).
Редица специалисти в тази област посочват, че резултатите от въздействието на акустичното оръжие върху човек най-добре са проявени по време и след митинга на опозицията в грузинската столица Тбилиси на 7 ноември 2007 г. Грузинските сили за сигурност използвали американски акустичен генератор, монтиран на полицейски джип. Очевидци твърдят, че 
поразените били обхванати от непонятен ужас
и желание бързо да напуснат зоната на въздействие. Много хора загубили контрол над себе си и след митинга не могли да си обяснят как са попаднали в различни квартали на града. 
Русия също представи своя разработка с наименованието „Шепот“. Тя представлява щит с тегло около 13,5 кг, който се използва от силовите структури при борба с масови безредици. В щита е монтиран излъчвател, който се захранва от  акумулатор. В двата електронни модула са вградени цифрови синтезатори на честотата. Излъчените звукови колебания създават област с нискочестотно въздействие с мощност 120 dB, която се разпространява на разстояние до 30 м. Продължителността на работа на системата с един акумулатор е около 50 мин.  
Китайски учени също разработиха компактно акустично оръдие, което ще се използва при борбата с масовите безредици и за военни нужди. Акустичното оръжие излъчва фокусирани звукови вълни, които предизвикват силни болезнени вибрации на тъпанчетата, очните ябълки и мозъка. Работата на новото оръжие се основава на използването на инертен газ. При нагряване неговите частици започват да вибрират и устройството издава дълбок монотонен звук. Проведените полеви изпитания са потвърдили, че въздействието на това акустично оръжие е нетърпимо, но не нанася вреда на здравето. Главното преимущество на новото китайско устройство е неговата компактност, което позволява използването му като мобилно устройство от полицаи и войници. Съобщава се, че новите звукови оръдия предстои да бъдат въведени масово в редица военни поделения и полицейски участъци.   
Какво ще е бъдещето на това ново оръжие, трудно може да се предскаже, но във всеки случай са ясни направленията да неговото усъвършенстване. Те се заключават в намаляване на габаритите и масата, за да може оръжието да стане удобно за персонално използване, регулиране на мощността на излъчване, увеличаване на дистанцията за въздействие и др. 
Страниците подготви 
доц. д-р инж. Георги Маринов 
  

Най-ново

Единична публикация

Избрани