Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът Борисов: Италия е важен съюзник на България

[post-views]
Борисов: Няма да се откажа от имунитета си и нямам имот в Испания

borisov„Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО. Имаме отлични двустранни отношения, за чието задълбочаване продължаваме активния политически диалог на всички нива и взаимодействието по въпросите от общ интерес.” Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Италианската република Джузепе Конте, който е у нас на официално посещение по покана на българския си колега, съобщи правителствената пресслужбата.
В хода на разговора премиерът Борисов е изтъкнал желанието за увеличаване на италианските инвестиции в България и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар. Положителна оценка е била дадена на ръста от 10,2 на сто на стокообмена за 2018 г., който възлиза на 4,86 млрд. евро спрямо 2017 г., посочиха от МС.
В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал желанието за активизиране на двустранното партньорство в енергийния сектор предвид ролята на Италия в изпълнението на стратегическия проект „Южен газов коридор” и повишаването на енергийната сигурност в региона. Важна е ролята на Италия и за изграждането на „Балкански поток” до границата със Сърбия, за което през септември миналата година „Булгартрансгаз” и Консорциумът „Аркад” (Саудитска Арабия и Италия) подписаха договор. Разширяването на газопреносната мрежа на страната ни допринася за укрепването на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийнитемаршрути.     

Най-ново

Единична публикация

Избрани