Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британците отброяват последните минути до Брекзит: Премиерът Джонсън приветства „нова епоха“ за страната

[post-views]
Британците отброяват последните минути до Брекзит: Премиерът Джонсън приветства „нова епоха“ за страната

UKДенят на Брекзит дойде. „Разводът“ между Лондон и Брюксел става факт тази нощ след 47 години „брак“. И докато британците отброяват последните минути до раздялата си с ЕС, премиерът Борис Джонсън подготви за случая специална реч, в която приветства „зората на новата епоха“ за Обединеното кралство.

Обръщението към нацията е само един от акцентите на деня във Великобритания. Тържественото слово на премиера Борис Джонсън е записано предварително и ще бъде разпространено в 22 ч. местно време или само час преди „разводът“ официално да стане факт в първата минута на февруари по Централно европейско време.

В речта си Джонсън призовава британците да приемат Брекзит не като край, а като ново начало и им припомня, че скъсването на отношенията с 27-те държави от ЕС е момент на истинско национално обновление и промяна.

И макар че символът на Лондон – Биг Бен ще замълчи в този момент поради ремонт, от Даунинг стрийт 10 са подготвили специален часовник, който ще отброи последните мигове преди Брекзит. Кралският монетен двор пък отбелязва събитието с пускането на специална монета от 50 пенса, на която личат надписът „Мир, просперитет и приятелство с всички нации“, както и датата 31 януари 2020 г.

Всъщност, това, което най-много вълнува всички е какво ще се промени след първи февруари и отговорът е „веднага, почти нищо“. По-голямата част от европейското законодателство, включително свободното движение на хора, остава в сила до края на годината, като това е и срокът, в който Лондон и Брюксел трябва да договорят търговските и политическите си отношения.

След края на преходния период гражданите на ЕС ще бъдат третирани като такива на трети страни и за тях ще важи визовият режим. Правителството на Джонсън обаче е твърдо решено да покаже, че и след събота Обединеното кралство остава отворено за най-блестящите умове от Европа и света. Още от 20 февруари се въвежда нова виза, която осигурява по-лесен достъп на учени, математици и изследователи, поканени на работа в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани