Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция разширява военното си сътрудничество със САЩ

[post-views]
Американски военни са заловили ключов боец на „Ислямска държава“ в Сирия

USA-army_SiriaАтина разширява военното си сътрудничество с Вашингтон. Гръцкият парламент одобри актуализация на споразумението за отбрана със САЩ. Документът позволява на американските въоръжени сили да използват военни структури на гръцките си колеги.
Законът беше приет със 175 гласа „за“, 80 „против“ и 33 „въздържал се“. Осъвременената версия на споразумението за отбрана дава на американската армия достъп до ключови гръцки военни обекти, сред които военновъздушните бази в Лариса и Стефановикио. Те ще бъдат използвани за обучение, временна поддръжка и като складове за снабдяване в спешни ситуации.
Заедно с това Въоръжените сили на САЩ получават приоритетно и неограничено ползване на пристанището в Александруполис, което е от стратегическо значение не само за американските военни кораби, но и за флота на НАТО.
Самият документ беше подписан още през октомври при посещението на държавния секретар Майк Помпео в Атина. Споразумението е от голяма полза за страната, коментира гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос и обясни, че Вашингтон ще инвестира 12 млн. евро в Лариса и около 6 млн. евро в село Марати, в близост до американската база на остров Крит. Решението на депутатите обаче предизвика широко обществено недоволство. В центъра на гръцката столица стотици демонстранти протестираха срещу споразумението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани