Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради китайския вирус СЗО обяви глобално извънредно положение

[post-views]

szo-Световната здравна организация обяви новия китайски коронавирус за глобална заплаха. Независимо от извънредната ситуация за сега не се предвижда налагане на ограничения за пътуване и търговия. Междувременно Италия и Великобритания станаха последните държави в Европа, в които вече има регистрирани случаи с вируса.

Броят на жертвите от епидемията с новия коронавирус скочи на 213 души, а този на заразените надхвърли 10 хиляди, като заразата продължава да се появява в нови страни. Причина за решението да обявим глобална извънредна ситуация не е заради случващото се в Китай, а това което става в другите страни. Това заяви генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и допълни:

Тедрос Аданом Гебрейесус – генерален секретар на СЗО:

„Решихме да обявим извънредна ситуация, заради опасенията ни, че вирусът може да засегне държави, които нямат или имат много слаба здравна система.“

Независимо, че  СЗО  не предвижда да се въведе крайната мярка, а именно да се ограничат пътуването и търговията по света, все повече държави призовават гражданите си да избягва да ходят до Китай. Малко след като Италия потвърди първия случай с новия вирус, властите в страната прекратиха всички полети за и от Китай. Подобна мярка беше въведена и от властите в Израел и Северна Корея. Отделно една дузина световни авиокомпании като „Бритиш Еъруейс“, „ЕърФранс“, „Иберия“ и КЛМ вече прекратиха всичките си полети от и за Китай.

САЩ също издадоха предупреждение към гражданите си да не пътуват в Китай, като Япония, също обмисля подобно мярка.

В същото време продължава евакуацията на чужденци от китайския град Ухан и заобикалящата го провинция Хъбей, смятаните за основно огнище на заразата.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани