Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чакаме документи от прокуратурата за екстрадицията на Божков от ОАЕ

[post-views]

specprokuraturaОчакваме комплекта документи от прокуратурата за екстрадицията на Васил Божков от ОАЕ, обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание.
На въпрос, дали е получил документите от прокуратурата за Васил Божков, които да изпрати в ОАЕ, министърът отговори: „Очакваме комплекта документи. Очевидно е, че прокуратурата има нужда от техническо време да оформи доказателствения материал. Особеността е, че ОАЕ не са се присъединили към Хагската конвенция за апостилите. Имаме по-сложна като технология процедура за превод и удостоверяване на писмените доказателства. Според мен това е причината. Създали сме организация. Имаме готовност и при получаване на искането съответно ще осъществим процедурата по най-бърз начин, разчитайки и на дипломатическите канали, на колегите от Министерство на външните работи, тъй като Законът на ОАЕ номер 39 изрично изисква движението на такива искания да бъде осъществяване по дипломатически път. Смятам, че българската дипломация до този момент е действала енергично в случая, щом се е стигнало до бързото задържане на г-н Божков в ОАЕ“, обясни Кирилов.
Министърът на правосъдието уточни, че прокуратурата ще подготви комплекта доказателства на арабски език. „Ако ме питате за колко време ще очакваме отговор от ОАЕ, тук няма законова норма на международното право, която да урежда някакъв срок. Пак казвам отношенията са на база взаимност. Очакваме това да е разумен срок“, допълни още министърът.
Данаил Кирилов уточни, че на него му е служебно известно, че преди около година или година и половина Министерство на външните работи е открило дипломатическо представителство в Абу Даби. „Там имаме дипломати, които са на служба и които са на разположение да осъществяват взаимодействието между органите на двете държави“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани