Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подготвя се нова Национална здравна стратегия

[post-views]
Подготвя се нова Национална здравна стратегия

VOENNA-BOLNICA-VARNAПодготвя се нова Национална здравна стратегия, тъй като срокът на действие на сегашната изтича в края на тази година. Това каза председателят на Парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова по време на форум, посветен на бъдещето на здравната система. Дариткова допълни, че има уверението до края на 2020 г. да се въведе електронната рецепта.
Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне, когато решенията са резултат на диалог и консенсус между различните политически сили, консенсус в обществото, в бизнеса, в неправителствения сектор, в съсловните организации. Промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно, добави Дариткова. През последните пет години обръщахме сериозно внимание на своевременното лечение на болестта, но новата идея е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Българският фармацевтичен съюз (БФС) също подкрепя устойчивостта на процеса и ще напомняме и очакваме в сътрудничество с Българския лекарски съюз (БЛС) и институциите да видим и българския фармацевт в по-социална роля, каза Асена Стоименова, председател на БФС. По думите й аптеката не би трябвало да се възприема само като търговски обект. Където има засилена социална роля на фармацевтичната професия, разходите за лекарства намаляват.
Председателят на БЛС Иван Маджаров каза, че ролята на лекаря се е променила, като от последна инстанция той се е превърнал в посредник между фармацевтичната индустрия и новите технологии и пациентите си. Нищо не може да се прави „на парче“, трябват комплексни мерки за финансирането на системата и кадровото й осигуряване, посочи Маджаров. Крайно време е да има механизми за преструктуриране на лечебните заведения, съобразено с нуждите на населението в даден район, допълни той.
Трябва да се заложат мерки за повишаване в значителна степен на доверието лекар–пациент, каза Андрей Дамянов, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК. По думите му, когато се говори за хоризонт 2020–2030 г., се очакват съвременно здравеопазване и поставяне на пациента в центъра на здравната система, електронизиране на системата, статистика и добър анализ, за да няма „изкривени данни“.                     

Най-ново

Единична публикация

Избрани