Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дебатът за бюджета на ЕС продължава – европейските лидери търсят компромисно решение

[post-views]
ЕС прибави политическия лидер на „Хамас“ в списък на терористите

eu

Без резултат продължават преговорите на Европейския съвет за бюджета на Общността. Лидерите на страните от ЕС вече втори ден не могат да постигнат консенсус по предложението за следващата многогодишна финансова рамка.

Усилен дебат се води в Брюксел по бюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. Преговорите продължават в различни конфигурации, в двустранен и многостранен формат, между самите държавни и правителствени ръководители, както и с председателите на Комисията и Съвета.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе съвместна среща с колегите си от Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия – Мете Фредериксен, Стефан Льовен, Марк Рюте и Себастиан Курц, както и с румънския президент Клаус Йоханис. В разговорите премиерът изрази мнение, че постигането на консенсус по финансовата рамка налага приемането на разумни компромиси.

„Средствата от ЕС са двигателят, който ни помага да се движим по-бързо напред“, заяви Борисов и допълни, че в този контекст традиционни политики като Кохезионната и Общата селскостопанска продължават да са значими, наравно с новите европейски цели като иновации, конкурентоспособност и високи технологии. По-рано през деня премиерът изрази съмнение, че в рамките на настоящата среща може да бъде постигнато съгласие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани