Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия събира мъже и жени в общи казарми

[post-views]
Финландия събира мъже и жени в общи казарми

finlandМинистерството на отбраната на Финландия ще проведе експеримент с пребиваването на жени и мъже в обща казарма, докато служат в армията, съобщава ТАСС. „Министерството на отбраната издаде заповед на 18 февруари, според която експериментът за съвместно съжителство може да се проведе през 2020 и 2021 г. Онези, които се съгласят да живеят в общите казарми за мъже и жени, ще бъдат настанени в едни и същи стаи”, се казва в съобщение на военното ведомство на скандинавската държава.
Душкабините и тоалетните все още ще са отделни. Участието в експеримента ще бъде доброволно и всеки, който се съгласи, ще може да откаже по-нататъшно участие в него по всяко време, без да съобщи причините.
Финландската армия е с численост от 30 500 души. Всяка година над 20 000 младежи и приблизително същият брой момичета достигат до военна възраст от 18 г. Навършилите пълнолетие представителки на нежния пол получават през 1995 г. възможността доброволно да изпълняват военна служба във всички родове и видове на въоръжените сили, включително специалните части. Военната служба продължава 165, 255 или 347 дни.
Миналата година над 1200 жени са кандидатствали за доброволна военна служба във финландските въоръжени сили. Към днешна дата над 8600 жени са преминали военно обучение в Сухопътните войски на Финландия. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани