Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС с мисия за либийското оръжейно ембарго

[post-views]
ЕС с мисия за либийското оръжейно ембарго

20170807_2_25131124_24763330Европейската комисия засега не може да каже дали новата военноморска операция на ЕС за следене на оръжейното ембарго срещу Либия ще обхване движението на турски кораби. Параметрите на операцията още не са уточнени, засега не мога да отговоря на този въпрос, заяви говорител на комисията на пресконференция.
Турция е една от страните, критикувани, че са нарушавали оръжейното ембарго, наложено на Либия. По думите на говорителя възможността за проверка на турските плавателни съдове е „оперативен детайл“, свързан с оценката на европейските военноморски сили на място. 
Говорителят определи като „елегантно“ решението на Съвета на ЕС да бъде предприета новата мисия в Средиземно море. По неговите думи решението предвижда изтегляне на европейските военноморски сили, ако присъствието им край либийския бряг привлича мигрантите.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел уточни, че според някои европейски столици европейското военноморско присъствие в Средиземно море привлича мигрантите, защото се надяват да бъдат спасени, ако бедстват, и да бъдат отведени до европейски бряг. Борел заяви, че според данните, с които разполага, такова явление не се наблюдава.
Предвижда се новата военноморска мисия на ЕС за спазване на оръжейното ембарго срещу Либия, наложено с решение на Съвета за сигурност на ООН, да започне до края на март. Тя все още няма име, но е известно, че ще обхване само водите около източната част на Либия. По думите на Борел това е районът, където най-често се наблюдават нарушения на ембаргото.
Новата мисия заменя операция „София”, чийто мандат изтича следващия месец и няма да бъде подновен. Новата операция ще се осъществява в рамките на вече дадения от ООН мандат. Предвижда се да се използват въздухоплавателни, сателитни и морски средства. 
Междувременно либийското правителство на националното съгласие, оглавявано от Файез Сарадж, обяви, че ще прекрати временно участието си в преговорите, инициирани от ООН, за осигуряването на дълготраен мир в северноафриканската страна. По-рано в Либия беше установено временно прекратяване на военните действия, което обаче системно е нарушавано.
Правителството на националното съгласие, базирано в Триполи, се изтегли от преговорите, малко след като няколко ракети удариха пристанище в либийската столица. Триполи е целта на офанзивата на Халифа Хафтар, който се застъпва за кабинета в Тобрук и се опитва да свали правителството на премиера Файез Сарадж в столицата. Ударите по пристанището бяха последното нарушение на прекратяването на военните действия, което влезе в сила през януари след преговори с посредничеството на Русия, която подкрепя Хафтар, както и Турция, която застава зад правителството в Триполи. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани