Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова US-картечница бие в целта до 1700 м

[post-views]
Нова US-картечница  бие в целта до 1700 м

КАРТЕЧНИЦА lWMMG На последните международни оръжейни изложения американската компания General Dynamics Ordnance and Tactical Systems демонстрира редица оръжия, разработени в съответствие с приетата от нея концепция overmatching capabilities (превъзхождащи способности). Тя предвижда създаване на нови оръжия с характеристики, превъзхождащи тези на аналогичните образци на потенциалните противници.
През миналата година на конференцията SOFIC 2019 г. беше показана усъвършенствана версия на облекчена единна картечница LWMMG (Lightweight Medium Machine Gun), създадена за задграничните американски контингенти в Близкия изток. Концепцията „превъзхождащи способности” предвижда разработването и използването на патрони по мощност между пушечните с калибър 7,62–8,0 мм и картечните с калибър 12,7 мм. Тази идея е била реализирана частично още през 30-те години в Норвегия, Япония, Швеция и Италия, където били конструирани картечници, предназначени за патрони с калибър 7,7 мм и 8 мм. В същото време Франция направила опити за внедряване на картечница за патрони 9×66 mm MAS. Всички тези опити обаче не постигнали желания резултат, тъй като разработените образци били тежки и удобни за монтиране единствено върху бойна техника или използване в стационарни условия. 
 Конструкторите на General Dynamics използвали успешно идеите на австралийския си колега Ръсел Робинсон, който с редица оригинални решения осигурил намаляване на масата на новата картечница и повишил нейната мобилност.
Картечницата LWMMG е с напълно нова конструкция и е 
предназначена за сухопътните подразделения
Може да се монтирана върху бойна техника с помощта на специален станок или да се използва за стрелба от ръка, или с помощта на двунога. По ефективна  далекобойност LWMMG се доближава до голямокалибрените тежки картечници, а по поразяващи възможности далеч превъзхожда леките картечници, използващи междинни и пушечни патрони.
General Dynamics показа и демонстрира един нов мощен патрон с обозначение .338 Norma Magnum (8,6х64). Той е създаден на базата на патрона .338 Lapua Magnum за водене на стрелба на разстояние над 1000 м. Гилзата на  патрона е леко скъсена, за да може да се разположи в него тежкият куршум с подобрена балистика. Базовият вариант на патрона .338 Norma Magnum има куршум с маса 19,44 г. При изстрел 
куршумът получава начална скорост 808 м/с 
и дулна енергия 6350 джаула. За сравнение може да се посочи, че куршумът на най-често използвания патрон 7,62х51 за натовските леки средни картечници с тегло 10,2 г се изстрелва скартечница LWMMG начална скорост около 840 м/с и дулна енергия 3598 джаула. Куршумът на руския патрон 7,62х54, използван в тежките картечници е с тегло от 9,6 до 13,6 г. Той се изстрелва с начална скорост 780–870 м/с и дулна енергия 3300–3700 джаула. 
Очевидно е превъзходството на патрона 338 Norma Magnum, който има почти два пъти по-голяма поразяваща способност. Освен това проведените изпитвания са показали, че балистичният коефициент на куршума с калибър 8,6 мм е по-висок от този на куршумите с калибър 7,62 мм. По тази причина на дистанция около 1000 м загубата на кинетична енергия на 8,6-милиметровия куршум е значително по-малка от тази на 7,62-мм куршуми. Това се отразява положително и на ефективната далекобойност на новата картечница LWMMG, която достига до 1700 м.  
Автоматиката на картечницата работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове, които се насочват в газов цилиндър, разположен под цевта. Затворът е свързан с газово бутало и се заключва към цевта с помощта на бойни упори чрез извъртане. При изстрел възникващият откатен импулс въздейства върху подвижните части на затворната група, цевта и газоотвеждащия механизъм, при което голяма част от енергията на изстрела отива за преодоляване на инерцията на подвижните части. Патронът се възпламенява, преди да бъде вкаран плътно в патронника, което позволява част от енергията да се използва за намаляване на отката. По този начин върху рамото на стрелеца се оказва незначително въздействие. Такъв принцип е използван успешно при големокалибрената  картечница ХМ-806 на General Dynamics. 
Подаването на патрони се извършва в посока от ляво на дясно на оръжието с помощта на патронни ленти. Ниската скорострелност на картечницата, която е около 500 изстр./мин, осигурява незначително отклонение на попаденията. 
Тя дава възможност да се стреля „от ръка” 
при относително добра стабилност на оръжието. За по-точна стрелба е необходимо използване на подвижна двунога и регулируем телескопичен приклад. 
Предпазителят е разположен над пистолетната ръкохватка и е дублиран от двете страни – за удобно боравене с лява и с дясна ръка.  Върху горната повърхност на корпуса на картечницата е изработена „пикатини” релса, на която могат да се монтират широка гама оптични мерници, прибори за нощно виждане, лазерни целеуказатели и бързомерци. 
Новият патрон има по-големи габаритни размери и маса, които се отразяват върху общото тегло на комплекта оръжие, двунога и носим запас от патрони. Така например картечницата  LWMMG тежи само 10,9 кг, а целият комплект оръжие, двунога и 500 патрона тежсредна картечница LWMMGат 36,6 кг. За сравнение: американската картечница М240В с боекомплект от 800 патрона (7,62х51) тежи 34,4 кг, а руската картечница  ПКМ с боекомплект от 800 патрона тежи само 32 кг.  За сметка на теглото LWMMG притежава огневи характеристики, които я доближават до характеристиките на големокалибрените картечници. С нея може да се води огън на разстояния, на които огънят на оръжията с калибър от 5,45 до 7,62 мм е неефективен. Мощният 8,6-мм патрон позволява водене на огън по леко бронирани цели на средни и големи разстояния, както и пробиване на бронежилетки от 3-ти клас на защита на разстояние до 1000 м.  Общата дължина на картечницата е 1244 мм при дължина на цевта 609 мм по данни на производителите, максималната далекобойност на оръжието е около 5600 м.
Страниците подготви 
доц. д-р инж. Георги Маринов

Най-ново

Единична публикация

Избрани