Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отиде си Хосни Мубарак – бившият египетски президент почина на 91 г.

[post-views]
Отиде си Хосни Мубарак – бившият египетски президент почина на 91 г.

Хосни Мубарак  Бившият египетски президент Хосни Мубарак почина в Кайро на 91-годишна възраст. След 3 десетилетия на поста си той беше отстранен по време на Арабската пролет през 2011 г.

Кончината на Хосни Мубарак потвърдиха държавните медии в Египет, след като по-рано в интернет-пространството се появи информация, че е издъхнал във военната болница. През последния месец той се намираше в интензивното отделение на здравното заведение след претърпяна през януари операция на стомашно-чревния тракт. Само преди броени дни големият син на дългогодишния държавен глава призова в социалните мрежи обществото да се моли за здравето на баща му.

Мубарак застана начело на Египет след убийството на президента Ануар Садат през 1981 г. Той заемаше поста 3 десетилетия преди да подаде оставка през февруари 2011 г. заради масовите антиправителствени протести, които прераснаха в народно въстание, част от т.нар. Арабска пролет. Бившият президент стана обект на наказателно преследване и срещу него бяха заведени няколко дела по обвинения в корупция и съучастие в убийството на демонстранти по време на революцията. След като първоначално беше обявен за виновен, през 2017 г. той беше оправдан и пуснат на свобода.

Последните години от живота си Мубарак прекара в уединение. Той се посвети на семейството си и спря да се появява в публичното пространство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани