Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каракачанов ръководи учение с 11 министерства

[post-views]

DSC_2271WОсновното учение, в което Съвместното командване на силите (СКС) предстои да вземе участие през 2020 г., е национално компютърно подпомагано, командно-щабно по поддръжка от България като страна домакин на съюзнически и чужди войски. Целта е да се повишат подготовката и координацията между нашите министерства и ведомства за създаване на оптимална организация за оказване на поддръжка на съюзни сили у нас. Планирано е учението да се проведе през май, като общ ръководител  е заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, непосредствен ръководител е заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, а директор – директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров. Предвижда се наред с представители от Въоръжените сили и структури от МО  да участват и представители на още 10 министерства – на външните и вътрешните работи, на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на енергетиката, на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на околната среда и водите, на земеделието, храните и горите, както и на ДАНС, съобщиха за в. „Българска армия“ от СКС.
През юни пък предстои учение с всички подчинени военни формирования на СКС с отговорности по приемане, транспортиране, разполагане, развръщане и придвижване на сили на НАТО на територията на страната. Офицери от отдел „Логистика“ ще вземат участие в маневрите  на пакта DACIAN FLOW 20 и STEADFAST FOUNT/STEADFAST FLOW 2020, като целта на последното е тренировка на личния състав по планиране на придвижването и проверка на националните планове за развръщане. Предвижда се българско участие и в международното комуникационно учение CETATEA CISEX 2020 в Румъния, където ще участват офицери от отдел КИС. 
Освен това през годината СКС ще продължи да организира цялостния процес по сертифицирането както на формированията, участващи в текущите операции на НАТО и Европейския съюз, така и на декларираните формирования от състава на СКС. През 2020 г. предстоят общо 14 сертификации, от тях 10 са за участие на родни формирования в мисии и операции на НАТО и на ЕС в Афганистан (RESOLUTE SUPPORT), Босна и Херцеговина (ALTHEA) и Косово (KFOR), както и 4 сертификации на декларирани формирования от състава на бригада „Логистика” и 30-и отряд за контрол на придвижването – рота за железопътни превози, рота за подвоз на гориво-смазочни материали, Център за поддръжка на конвойни операции и Група за контрол на придвижването.

Участваме в три големи маневри през пролетта на 2021 г.

DSC_1709W (1)През следващата 2021 г. главните акценти в планиращата, организационната и практическата дейност на Съвместното командване на силите са провеждането на серия от свързани съвместни мероприятия по подготовката на войските, обединени в три учения: STEADFAST DEFENDER 2021, NOBLE JUMP 2021, DEFENDER EUROPE 2021. Първите две се планират от НАТО, а третото от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. Предвижда се маневрите да се проведат през май и юни в региона на Югоизточна Европа, включително и на територията на Република България. 
Основните цели на ученията са повишаване на подготовката на участващите щабове и формирования с фокус върху колективната отбрана на НАТО и мерките за възпиране, утвърждаване на постигнатите способности за оказване на поддръжка от страната домакин на съюзни сили на територията на Република България и развиване на оперативната съвместимост както между участващите щабове, формирования и отделни военнослужещи, така и на процедурно и техническо ниво.

Високи способности
за операции

DSC_7488 (1)През 2019 г. СКС взе активно участие в цялостното реализиране на многонационалното учение BLACK SEA/BALKAN REGIONAL EXERCISES 2019 (BS/BRE-19) в изпълнение на засилените мерки за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. То бе проведено през май и юни под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа на териториите на Унгария, Румъния, България, Хърватска и Словения. BS/BRE-19 е поредица от свързани международни и национални учения, като у нас се проведоха учения STRIKE BACK 19, SHABLA 19, SWIFT RESPONSE 19 и TROJAN FOOTPRINT-SOUTH. Целта бе да се демонстрира решителност за справяне с възникнали кризисни ситуации в региона, както и да се изградят способности за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на България при прикритие на държавната граница. 
Друг приоритет в подготовката на щаба на СКС през миналата година бяха планирането и провеждането на многонационално разпределено компютърно подпомагано командно-щабно учение BALKAN BRIDGES 2019 (ВВ-19), провеждано по Инициативата на началниците на отбраната на Балканските страни. Нашата страна бе организатор и домакин на Центъра за контрол на учението. В него участваха формирования и щабни офицери от всички държави в инициативата (България, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция и Черна гора) и обучаем щаб от Многонационална бригада Югоизточна Европа (SEEBRIG). 

Най-ново

Виж още

Избрани