Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Логистиката се развива в съответствие със средата за сигурност

[post-views]

Тиловаците отбелязват професионалния си празник 

IMG_7772През последните няколко години ставаме свидетели на динамични промени в средата на сигурност. Новите реалности ни изправят пред редица предизвикателства, налагащи изграждане на отбранителен потенциал, адекватен на промените. България като член на НАТО и ЕС поддържа военни способности за гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната и допринасящи както за колективната отбрана на Алианса, така и за изграждането на отбранителните способности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Един от елементите, които се развиват в съответствие с променената среда за сигурност, е логистичната система, явявайки се неделима част от системата за командване и управление на  Въоръжените сили. 
„Логистичната система осигурява и участва в поддържането и развитието на необходимите отбранителни способности, отговарящи на националните критерии, показатели и изисквания, допринасящи за националната и колективната сигурност и отбрана. Логистиката се явява мостът, който свързва ресурсните способности на икономиката на страната с воюващите сили“. Това каза в интервю за вестник „Българска армия“ директорът на Дирекция „Логистика“ – МО, бригаден генерал Митко Григоров по повод празника на военната логистика. 
Той напълно подкрепя мнението на известния немски генерал Карл фон Клаузевиц, изразено в най-изучавания трактат по военно изкуство в историята – „За войната“, че: „Няма нищо по-естествено от това, да видиш колко много стратегическите линии на кампаниите и войната зависят от снабдяването”. 
„Дирекция „Логистика” е ангажирана и активно работи за своевременното освобождаване от излишните материални ресурси, като в момента се финализира процесът за унищожаване на касетъчните боеприпаси чрез  Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване (NSPA), с което ще се изпълнят ангажиментите на страната, произтичащи от Конвенцията по касетъчните боеприпаси“, каза още бригаден генерал Григоров.
Стана ясно, че в ход е и процесът по преговаряне с потенциален изпълнител за унищожаване на излишните ракетни горива.
„Използвам предоставената ми възможност да поздравя всички бивши и настоящи служители от системата на логистиката с техния професионален празник. Искам да пожелая на всички тях крепко здраве, лично благополучие, сили и енергия за посрещане на новите предизвикателства в благородната ни дейност по логистично осигуряване на Въоръжените сили на Република България”, каза директорът на Дирекция „Логистика” – МО, бригаден генерал Митко Григоров.
 

Подготвят уникално командно-щабно учение IMG_7833

дна от основните задачи на Дирекция „Логистика“ през 2020 г. е организиране и провеждане на първото национално междуведомствено командно-щабно учение „Поддръжка от страната домакин 20“ („ПСД 20“). Тематиката на учението обхваща оказване на поддръжка от страната домакин при приемане, настаняване, последващо придвижване и изтегляне на съюзни сили на територията на Република България. 
„Искам да подчертая, че такъв тип учение до момента не е провеждан, а необходимостта от него е продиктувана от два основни мотива:  
 • Засилване на ролята на ПСД като важен фактор за изпълнение на мисиите и постигане на целите на операции и учения на територията на страната в условията на колективната отбрана на съюзниците от НАТО и в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз вследствие на измененията в глобалната среда за сигурност и по-важното;

 • липсата на опит по оказване на ПСД като междуведомствена функция. Това каза за военния вестник директорът на Дирекция „Логистика“ – МО, бригаден генерал Митко Григоров. Учението ще създаде условия за включване в общ процес на подготовка на представители от всички ведомства и структури, имащи отговорности и задачи по ПСД.

Ще предостави възможност за проверка на системата за комуникация и нивото на координация между отделните ведомства и структури по линия на ПСД.  То ще бъде проведено в периода от 26 до 28 май 2020 г. в района на ВА „Г. С. Раковски“. Отделно от това представители на дирекцията ще участват и в международни учения и тренировки, чиято основна цел отново е насочена към осигуряване на ПСД:

 • Dacian Flow 20, учение, организирано от Многонационалната дивизия „Югоизток“ в Румъния, което цели да бъде потвърдена готовността на определената в Румъния и Република България инфраструктура и създадените процедури по приемане, настаняване и по-нататъшно придвижване (RSOM) за осигуряване на развръщането на сили на НАТО за защита на територията на двете страни;
 •„RoC Drill 20“ – серия от тренировки, организирани от Съюзното командване по операциите (Белгия), които целят планирането на поддръжката на собствените си сили, както и ПСД при провеждане на операции по защита на територията на страни – членки на Алианса.

„Както знаете, някои от основните функции на дирекцията са свързани с подпомагане на министъра на отбраната при формиране на политики за оказване на ПСД, планиране на стратегическо ниво на дейностите по ПСД и организиране и координиране на процесите по определяне на националните способности по ПСД. Считам, че участието ни в тези учения значително ще подпомогне за изпълнението на задачите на дирекцията, произтичащи от тези функции“, категоричен беше бригаден генерал Григоров.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Избрани