Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът пред рецесия – кризата КОВИД-19 се разраства

[post-views]
Въпреки строгите мерки Китай отчете рекорден брой заразени с Ковид

Koronavirus_KitaiПродължават да расте списъка с държави, в които е засечен щама на новия коронавирус КОВИД-19. Все повече експерти посочват, че обявяването на пандемия е неизбежно. Опасността от подобен сценарий продължава да изнервя пазарите. Според топ финансисти това може да вкара глобалната икономика в рецесия, което е предпоставка за нова тежка финансова криза, като тази през 2008г.

Според данни на СЗО новият коронавирус КОВИД-19 е засечен в общо 55 страни и територии извън Китай, сочен за родина на заболяването.

Беларус, Холандия и Латвия са последните страни в Европа, които обявиха случаи на заболяването.

За първи път вирусът беше засечен и на африканския континент, след като властите в Нигерия, заявиха, че са хоспитализирали италиански гражданин, който преди няколко дни е пристигнал в страната.

Нова Зеландия, която в другия крайн на Земното кълбо, също потвърди първия случай. По данни на властите заразеният е пристигнал в страната от Иран.

След Китай и Южна Корея, Италия и Иран се смятат за другите две основни огнища на заболяването, което принуди редица световни правителства да включат в списъка за забрана за влизане в страната на хора идващи Иран. Една от тях е Русия.

Причината е, отказа на иранските властите да предоставят актуална и адекватна информация за развитието на вируса в страната. Режимът в Техеран твърди, че ситуацията в страната е нормално, независимо, че трима топ политици бяха диагностицирани с вируса.

Близо три месеца от началото на епидемията с КОВИД-19, която започна в края на декември в китайския град Ухан, учените все още нямат пълна яснота за вируса, който най-често води до пневмония.

Междувременно китайските здрави власти предупредиха, че справянето със заболяването може да се окаже по-трудно от колкото се предполагаше, след като беше потвърдено, че преболедували вируса хора пак могат се заразят.

Ситуацията с КОВИД-19, и съпътстващите го ограничителни мерки, като нарушено въздухоплаване и спирането на производство за ключови сектори, реално е на път да вкара световната икономика в рецесия, предупредиха експерти.

За пореден ден индексите на водещите  фондови борси в САЩ и Европа отбелязаха нови тежки загуби за милиарди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани