Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция загуби три дрона в Сирия и Либия

[post-views]
Турция загуби три  дрона в Сирия и Либия

Маневрите на Анкара.

След като се сближи с Москва и сключи сделка за покупка на руския противовъздушен комплекс С-400, сега Турция отново се обръща към Запада, за да решава своите проблеми със сигурността. Сраженията в сирийската провинция Идлиб изправиха намиращите се там турски военни части в директен сблъсък с подкрепяните от Русия сили на президента Башар Асад. Анкара поиска САЩ да разположат техни ракетни комплекси „Пейтриът“ в югоизточна Турция.
Това искане на турските власти звучи странно по две причини. Първо, Анкара вече получи руските С-400 и до броени седмици те трябва да бъдат в оперативна готовност. Второ, в Югоизточна Турция и сега има ракетни комплекси „Пейтриът“, които Испания е изпратила там в рамките на започналата през 2013 г. операция на НАТО за подпомагане на турския съюзник. Първоначално в тази операция участваха и САЩ, Германия, както и Нидерландия, но те се оттеглиха поради политически разногласия с Анкара. 
Деликатният момент е, че когато бъдат в готовност за използване, руските комплекси С-400 трябва да бъдат насочени срещу… руската авиационна групировка в Сирия. Сред военните експерти в Москва тече дискусия дали има техническа възможност турците да стрелят по руски самолети със С-400, или руснаците са се застраховали и чрез контрол върху електрониката на продадените на Турция системи са блокирали тази опция. 
Засега въздушното пространство над провинция Идлиб е под контрола на руснаците. Те обаче също са силно зависими от отношенията с Турция. Способността на Русия да проектира военно-политическа мощ в Източното Средиземноморие зависи от комуникационната линия, преминаваща през Черно море и турските Проливи. Конвенцията от Монтрьо разрешава свободно преминаване на руските кораби през Босфора и Дарданелите, но не и в случай на война с турско участие. През Турция преминава и най-прекият път за полетите на руската военна авиация до Сирия. Поради това Москва и Анкара остават силно зависими една от друга и поредното турско обръщане към САЩ е по-скоро временна тактическа маневра.

Ердоган няма да прави отстъпки в Идлиб.

AP_18034653463022-erdogan-autograph-drone-1557788393Три безпилотни бойни самолета загубиха турските военновъздушни сили през тази седмица. Най-новият случай е в Либия, където силите на маршал Халифа Хафтар свалиха в сряда турски дрон над столицата Триполи. Предния ден Либийската национална армия (ЛНА), командвана от Хафтар, свали друг турски дрон малко след излитането му от международното летище „Митига” в Триполи. А първият свален турски дрон бе регистриран в югоизточната част на сирийската провинция Идлиб, за което във вторник съобщи сирийската агенция САНА.
В социалните мрежи се появиха подигравателни снимки по адрес на турския президент Реджеп Ердоган, който подкрепя базираното в Триполи Правителство на националното съгласие. Във вторник той направи изявление, в което призна, че страната му дава жертви в Либия: „Вече имаме двама мъченици в Либия”, каза той.
Не се съобщава от какъв модел са били турските безпилотни бойни самолети, но е известно, че модерните дронове за военни цели могат да имат по-висока цена от изтребителите. В САЩ моделът Global Hawk струва  123 млн. долара, докато изтребител от пето поколение F-35A Lightning II има цена от 89 млн. долара.
Междувременно двама турски войници бяха убити, а други двама ранени при въздушен удар в северозападната провинция на Идлиб в Сирия, предаде вчера „Ал Джазира“. Това е станало, когато подкрепяните от Турция сирийски бунтовници са си възвърнали ключов град по време на тежки боеве.
Часове след завземането на Саракеб сирийските правителствени сили са започнали голяма контраатака. Превземането на Саракеб, който е на ключова магистралата, е неуспех на силите на сирийския президент Башар ал Асад, които постигнаха голям напредък в кампанията, подкрепяна от Русия в продължение на седмици в последната бунтовническа крепост в провинция Идлиб.
Последните жертви доведоха броя на турските военни, убити по време на офанзивата на сирийското правителство в Идлиб през този месец до 19. През последните седмици Турция изпрати хиляди войници в провинцията.
Президентът Реджеп Ердоган обяви, че Турция няма намерение да прави отстъпки в Идлиб, предава Анадолската агенция. Държавният глава съобщи по време на седмично заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че Анкара възнамерява да увеличи военното си присъствие в Северозападна Сирия. Турция също смята да предприеме всички стъпки за предотвратяване на хуманитарна криза в Идлиб, но няма намерение да отстъпва от региона.
Според турския лидер основният проблем, пред който сега се сблъсква Турция в Идлиб, е използването на сирийското въздушно пространство от страна на други държави.

Заев влезе в коалиция с албанска партия

SDSM-I-BESA-1-1Движението на етническите албанци в Северна Македония „Беса“ ще бъде коалиционен партньор на водения от Зоран Заев Социалдемократически съюз (СДСМ) на предстоящите през април предсрочни парламентарни избори в страната. Коалицията бе официализирана с подписването на предизборен договор между „Движение Беса“ и СДСМ вчера следобед, за което съобщиха македонските медии. 
За пръв път партии от двата основни политически блока (формализирани с Охридския рамков договор от 2001 г.) се съюзяват още преди парламентарните избори. Негласно двете най-големи партии от „етническия македонски“ и „албанския“ блок бяха считани за естествени коалиционни партньори, без да бъде официализирано сътрудничеството.
В съвместна декларация двете партии отбелязват, че „равноправно развитие във всички сфери в цялата държава“ ще е важен приоритет за тях. „Нашето общество се променя към по-добро, почитаме концепцията си за „Едно общество за всички“, а моноетническата система за нас е минало“, зарече се Заев, подчертавайки и че през 2016 г. партията му е привлякла 10 хил. албански избиратели.
Коалиционният партньор на Заев в предишното правителство бе Демократичният съюз за интеграция (ДУИ). „Беса“ бе опозиционна партия, която спечели едва 5 места в парламента със 120 депутати (ДУИ получи 19), но с тази стъпка влезе в парламента още на първия вот след създаването си през 2014 г.
Връзки на нейни представители с влиятелни политици в арабския свят и Турция, включително пътувания на лидера й Билал Касами, предизвикаха съмнения, че поредната партия на етническите албанци е проект, свързан с Турция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани